Ljubljana, petek, 13. december 2019, 16:58

Zlati jubilej Teološke fakultete v Mariboru

0:00
0:00
Bl. Anton Martin Slomšek
Foto © Izidor Šček

"Leta 1968 se je na pobudo škofa Maksimilijana Držečnika začel izvajati Univerzitetni teološki študij na Enoti Teološke fakultete."

Jutri bodo v Mariboru s slavnostno akademijo praznovali 50. obletnico Enote Teološke fakultete Maribor. O jubileju in začetkih študija teologije na Štajerskem smo se na kratko pogovarjali s prodekanom za znanstveno-raziskovalno dejavnost izr. prof. dr. Stanislavom Slatinekom.

Maribor je mesto z bogato tradicijo teološkega študija. Škof Anton Martin Slomšek je po prenosu sedeža škofije v Maribor leta 1859 ustanovil prvo visoko bogoslovno šolo na Slovenskem. Hkrati je osnoval knjižnico, ki predstavlja neprecenljivi zaklad za študij teologije in drugih humanističnih in družboslovnih znanosti.

Leta 1968 se je na pobudo škofa Maksimilijana Držečnika začel izvajati Univerzitetni teološki študij na Enoti Teološke fakultete, ki je kot nekakšen podaljšek Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Zlati jubilej postavlja Maribor ob bok velikih evropskih prestolnic, so zapisali na fakulteti.

Slavnostna akademijo bo v sredo, 7. novembra 2018, ob 18. uri v Kazinski dvorani Slovenskega narodnega gledališča Maribor. Slavnostni govornik bo častni senator Teološke fakultete akademik prof. dr. Kajetan Gantar, sledila bosta podelitev priznanj in pogostitev. Akademijo bosta umetniško obogatila godalni kvartet Feguš iz Maribora in ansambel ¡Kebataola! pod umetniškim vodstvom Karmine Šilec.

Ne spreglejte: