Ljubljana, petek, 19. april 2019, 06:31

GZS: Skrbi nas, da bi vlada v tem trenutku sindikatom preveč popuščala

Igor Knez, GZS
Foto © www.gzs.si

Vladna pogajalska skupina se je na ločenih pogajanjih sestala s tremi stavkovnimi skupinami javnega sektorja. Kako uspešni so bili, za zdaj ni jasno, saj izjav o vsebini pogovorov niso dajali. S šolskim sindikatom Sviz in skupino 17 sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek, se pogajanja nadaljujejo danes. Z zdravstvenima sindikatoma se sestanejo v petek. Jutri pa vladne pogajalce predvidoma čakajo tudi pogajanja s policijskima sindikatoma. »Skrbi nas, da bi vlada v tem trenutku preveč popuščala,« ob pogajanjih poudarjajo v Gospodarski zbornici Slovenije.

Direktor pravne službe GZS za zakonodajo s področja gospodarstva Igor Knez je za Utrip dneva na Radiu ognjišče dejal, da na celotno dogajanje gledajo nekoliko »rezervirano«. Spomnil je, da so podobne zahteve bile že letos spomladi oz. pozimi, do nekega zaključka pa ni prišlo. »Že takrat smo na Gospodarski zbornici Slovenije relativno zaskrbljeno spremljali dogajanje. Skrbi nas predvsem, da bi vlada v tem trenutku preveč popuščala. Zavedamo se, da močan javni sektor in kakovostni javni sektor absolutno potrebujemo. Potrebuje ga gospodarstvo, potrebuje ga Slovenija, seveda pa to mora biti v nekih fiskalnih okvirih. Tukaj takoj omenjam fiskalno pravilo in pa neko dolgoročno zdržnost našega proračuna.«

Knez je spomnil, da se je v preteklih letih kljub gospodarski krizi in kljub zmanjševanju zaposlenih v zasebnem sektorju javni sektor kar precej krepil. Opozoril je, da država trenutno namenja preko štiri milijarde evrov za plače, kar je skoraj polovica slovenskega državnega proračuna in da je bilo julija letos v javnem sektorju za skoraj dva odstotka več zaposlenih kot julija lani. »Torej javni sektor se krepi in povečuje in razumemo, da je marsikje manko, ampak menimo pa tudi, da je treba narediti nekaj na reorganizaciji, na nekih drugih podlagah in ne iskati samo načina, kako javni sektor povečevati. Vedeti moramo, da trenutno je ogromna kadrovska vrzel v Sloveniji in več zaposlenih, ki se zaposli v javnem sektorju, kjer se očitno pogoji izboljšujejo, manj se jih bo zaposlilo v zasebnem sektorju, ki pa kot vemo ustvarja največ dodane vrednosti v Sloveniji,« je povedal direktor pravne službe GZS za zakonodajo s področja gospodarstva Igor Knez.

Ne spreglejte: