Ljubljana, petek, 19. april 2019, 06:32

V drugem krogu pet kandidatov za guvernerja Banke Slovenije

Denar
Foto © Pixabay

Za položaj guvernerja Banke Slovenije se bo v drugem krogu potegovalo pet kandidatov, in sicer: dr. Jože Damijan, dr. Igor Masten, mag. Eva Lorenčič, mag. Boštjan Vasle in Tomaž Toplak. Predsednik države Borut Pahor bo s prijavljenimi kandidaturami vodje poslanskih skupin seznanil v sredo in četrtek, ko se bodo nadaljevala posvetovanja o izbiri ustavnega sodnika. Posvetovanja o guvernerju pa bodo sledila nato sredi novembra.

Dr. Masten in dr. Damijan sta redna profesorja na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, kot možna kandidata pa sta se omenjala že v prvem krogu. Nova imena so tokrat mag. Vasle, ki je vršilec dolžnosti direktorja Urada za makroekonomske analize in razvoj, mag. Lorenčičeva, ki je zaposlena v Evropski centralni banki, in Toplak, nekdanji predsednik uprave Kapitalske družbe.

Po poročanju portala Domovina.je naj bi tako Mastena kot Damijana podpiral del slovenske politične scene. Prvega v SDS, NSi in SAB, drugega pa v Levici, blizu odločitvi o podpori pa naj bi bil tudi vladni četverček LMŠ,SD,SMC in DeSUS.

Poslanske skupine, ki bodo na koncu sprejele odločitev o novem guvernerju Banke Slovenije, zanima predvsem stališče kandidatov do sanacije bank in nadaljnjih korakov na tem področju.

Razlika med kandidatoma je očitna: za Damijana je sanacija bank pred petimi leti ena najbolj kontroverznih epizod. Za Mastena pa je bila sanacija korektna in posledica slabih posojil, nakopičenih ob nepravočasnosti ukrepov, ugotavljajo na Domovini.

Ob tem na portalu dodajajo, da v splošnem velja Damijan bližje levi polovici politične sfere, o čemer pričajo tudi nekatere njegove javno izpostavljene osebne povezave. Poleg tega je v zadnjih letih delal na kar nekaj projektih za državna podjetja.

Ekonomist in publicist dr. Rado Pezdir je v zvezi z Damijanovo kandidaturo za omenjeni spletni portal dejal, da je nesmiselna, saj da zaradi določenih še nerazkritih okoliščin, ne bo prestal preverjanja oziroma fit&proper postopka pri Evropski centralni banki.

Po preteklem poročanju spletnega portala Siol.net naj bi Damijan pri banki Unicredit najel kredit v višini več sto tisoč švicarskih frankov, Banka Slovenija pa zdaj sodeluje pri snovanju rešitve. Za potrditev v državnem zboru kandidat potrebuje 46 glasov podpore.

Ne spreglejte: