Ljubljana, ponedeljek, 19. november 2018, 11:01

VIDEO: Jordan Peterson nas kliče na pustolovščino in k odgovornosti

Jordan Peterson, nova zvezda medijskega sveta, ki je po svetu zaslovel s svojo knjigo »12 pravil za življenje: protistrup za kaos«, je 18. novembra v Ljubljani nagovoril tudi približno 1800 Slovencev, večinoma mladih. Brezplačne karte so bile takoj razgrabljene, na črnem trgu pa so se pojavile tudi po ceni 100 evrov. Avtor, ki se v knjigi med drugim loteva totalitarizmov in drugih ideologij, je bil tokrat prvič v eni od držav, ki so bile nekdaj za železno zaveso.


Župani štirih škofijskih mest obdržali mandate

Za nami je prvi del lokalnih volitev 2018, na katerih so volivci izbirali nova vodstva v 212 občinah. V mestnih občinah, v katerih so tudi sedeži škofij, so prvi neuradni izidi naslednji: V Ljubljani se obeta zanesljiva vnovična zmaga aktualnega župana Zorana Jankovića. V Mariboru se bosta v drugem krogu pomerila Sašo Arsenovič in Franc Kangler. V Novem mestu bo Gregor Macedoni dobil še en mandat. Tudi Murski Soboti ne bo sprememb, kjer ostaja župan Aleksander Jevšek. Celje ostaja v rokah župana Bojana Šrota, v Kopru pa se verjetno obeta drugi krog, v katerem se bo sedanji župan Boris Popovič čez štirinajst dni pomeril z Alešem Bržanom.


Misijon v Novem mestu v polnem razcvetu

Za nami je prva, misijonsko zelo bogata sobota, pod naslovom MARIJA – IZVIR VESELJA. Skozi ves dan, od 10. do 18. ure, je bilo v stolni cerkvi sv. Nikolaja izpostavljeno v češčenje in molitev Najsvetejše, kjer so se razvrstile različne skupine, ki delujejo po naših župnijah.


Karitasova okrogla miza na temo migracij tudi v Šempetru

Slovenska karitas je v minulem tednu nadaljevala z okroglimi mizami, na katerih poskušajo osvetlili teme migracij in razvoja iz različnih zornih kotov. V Petrovem domu v Šempetru pri Gorici so na temo Kaj je dom? spregovorili župnik v Štandrežu pri Gorici Karel Bolčina, urednik časopisa Novi Glas Jurij Paljk in ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen. Zbrane je pozdravil tudi generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič.


Nadškof Cvikl: Ne za mlade, ampak skupaj z njimi

V Zavodu Antona Martina Slomška poteka srečanje birmancev mariborske nadškofije z nadškofom Alojzijem Cviklom. Gre že za četrto tovrstno srečanje, s katerim mladi skupaj začnejo pripravo na birmo.


V ospredju mednarodne konference razmislek o človekovem dostojanstvu

V državnem svetu je minuli teden potekala mednarodna znanstvena konferenca z naslovom: Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje. Širok spekter domačih in tujih raziskovalcev, je želel s svojimi prispevki spodbuditi k razmišljanju o spoštovanju človekovega dostojanstva in spregovoriti o temeljnih človekovih pravicah ter kršitvah teh. Zbrane so med drugimi nagovorili predsednik republike Borut Pahor, direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver, predsednik SDS Janez Janša, predsednik Evropske platforme spomina in vesti Lukasz Kaminski, Tamara Griesser Pečar, Lovro Šturm, Andreja Valič Zver in Vsako Simoniti.


Začeli misijon v Novem mestu

V Novem mestu so s sinočnjo sveto mašo začeli mestni misijon. Škof Andrej Glavan je misijonarjem izročil misijonske križe z naročilom, naj oznanjajo Kristusa križanega in od mrtvih vstalega, ter štole – znamenje misijonskega poslanstva, ki ga bodo v teh desetih dneh opravljali v Novem mestu.


Pregled domačih dogodkov

V tednu, ki se izteka, smo dočakali prvi odstop v vladi Marjana Šarca, končala se je prodaja Nove Ljubljanske banke, o usodi katere smo skozi minulo desetletje napisali na stotine člankov o takšnih in drugačnih scenarijih prodaje. Kot strela z jasnega je medtem udarila napoved ministra za finance, da bodo v rebalansu proračuna rezali pri družinskih in socialnih pravicah. Javnost napovedi ni dobro prenesla, zato se je vlada ta konec tedna sestala na izrednem vrhu koalicije in bo znova pretresala možnosti za prerazporeditve, ki jih terjajo nekatere vladne stranke. Kakšen bo izplen, bomo poročali v naših informativnih oddajah.


Tokratne lokalne volitve tudi v znamenju vračanj nekdanjih županov

Kampanja pred lokalnimi volitvami je pri koncu. Kandidati za župane, občinske svetnike ter člane svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti lahko le še danes prepričujejo volivce, naj jim namenijo svoj glas. Opolnoči bo nastopil volilni molk, vsakršno nagovarjanje volivcev bo prepovedano do nedeljskega zaprtja volišč.


S poklonom Postojnski jami sklenili obeleževanje 200-letnice

Pred 200 leti, 14. aprila 1818, je svetilničar Luka Čeč naznanil svoje naključno odkritje novih delov Postojnske jame. "Tu je nov svet, tu je paradiž," je Čeč opisal to, kar je zagledal, ko je med pripravami jame na obisk avstrijskega cesarja Franca I. preplezal steno v do tedaj neznani rov in odkril najlepše dele Postojnske jame. Celoletno obeleževanje 200-letnice odkritja notranjih delov Postojnske jame so tako sinoči sklenili s slovesnostjo, poimenovano Poklon Postojnski jami. Direktor Marjan Batagelj je ob tej priložnosti poudaril trajnostni vidik upravljanja z jamo.


Novejše novice | Starejše novice