Ljubljana, sreda, 19. december 2018, 14:37

Vse teče

Vse teče. Tako je pred davnimi časi rekel Heraklit in tako je svojo novelo naslovil Vasilij Grossman. Ne vem, koliko ga pozna širša javnost, saj na zemljevidu osrednjih medijev ni zanimanja za tako imenovano taboriščno literaturo. Izšla je pri inštitutu Nove revije.


Šola za župane in svetnike

Te dni smo že ali pa še bomo oddali glas za bodoče župane in občinske svetnike. Volilni sistem, ki ga imamo ni problematičen samo na državni ravni ampak tudi na lokalni, morda še bolj. Iz volitev v volitve ugotavljamo, da je udeležba slaba. To je najprej odvisno od stopnje demokratične kulture, ki je v Sloveniji slaba, ker se temu sploh ne posveča, ne šola ne mediji. Drug problem pa je sistemske narave. Sistemi so lahko takšni, da državljana vzpodbujajo k soudeležbi ali pa ga odvračajo. Ker smo dediči totalitarnega sistema, ki je soudeležbo definiral skozi ideološka očala, bi morali na področju demokratične kulture načrtno spremeniti staro socialistično in komunistično fikcijo samoupravljanja, ki je dejansko bila predvsem samozapravljanje.


Le od kod tista dva novčiča?

Priznam, da me je že od mladih let med vsemi svetopisemskimi zgodbami vdovina še posebej vznemirjala. Ob njej sem namreč prvič doživel salto mortale dojemanja urejenosti sveta. Sprožala mi je nešteto vprašanj, ki so me vodila v raziskovanje popolnoma nove logike življenjske drže, sprte z vsako meni dotlej znano logiko.


Lokalna samouprava kliče po reformi

Kampanja za lokalne volitve, še posebej županske, je prešla v finalni del. V treh največjih mestih Koper, Ljubljana in Maribor, se za županski prestol borijo trije kandidati, ki bi jih lahko poimenovali jugoslovanski kandidati, saj imajo del svojih korenin po enem od staršev ali starih staršev v eni od bivših jugoslovanskih republik.


Pilula zoper konfekcijsko mnenje z ljubljanskega buržujskega štanta

Ne vem, če še kje ostaja navada, ki se je spomnim iz otroških let. Da so namreč ljudje v tehle dneh po vseh svetih, ko so prišli k delavniški maši, prinesli listek, na katerem je bil zapisan pokojnik in se je potem po obhajilu zanj zmolil očenaš. Tako se je intenziven spomin na umrle z enega oziroma dveh dni raztegnil na vsaj malo spodobnejši čas.


Discipliniranje svobode in demokracije

Konec septembra smo lahko ob odprtju novih prostorov Katoliškega inštituta, v okviru katerega deluje tudi Fakulteta za poslovne vede, prisluhnili predavanju ustavnega sodnika ddr. Klemna Jakliča. V predavanju z naslovom Slovenija, pet minut pred dvanajsto je predavatelj govoril o temeljnih gradnikih svobodne demokratične družbe, njihovem izvoru in razvoju skozi zgodovino, spregovoril pa je tudi o uresničevanju teh temeljnih v slovenski družbi.


Kaj odhod kanclerke pomeni za Slovenijo?

Nekdanji župan Kamnika se je ravno še uspel srečati z najmočnejšo žensko na svetu, ko je Evropa začela šteti čas po Merklovi. Nemška kanclerka je tudi na Slovenskem vsaj do migrantske krize bila deležna nespornih simpatij desne sredine, v svetu pa bila označena za voditeljico liberalne demokracije v času vzpenjajočega se populizma. Toda kaj programirani odhod kanclerke Merklove in voditeljice CDU pomeni za Slovenijo? Kaj za nas pomeni Nemčija brez Merklove in CDU z novim vodstvom?


Naivnost - prvi korak k okužbi!

"Če bi vsaj najboljša jabolka uspeli letos prodati po 20 centov, potem bi že še nekako," sem mimogrede slišal trpek pogovor med množico kmetov, zbranih na nedavnem tradicionalnem shodu pri blaženem A. M. Slomšku na Ponikvi in Slomu. Ta shod, odkar je bil Slomšek pred 15. leti razglašen za zavetnika slovenskih kmetov, kmetijskega šolstva in slovstva, nosi izrazito noto hvaležnosti, pa čeprav zahvalno nedeljo v naših cerkvah tradicionalno obeležimo vsako prvo nedeljo po prazniku vseh svetih.


»Ko prideš domov, pojdi k moji mami in ji povej, kje ležimo.«

Kakšno uro prej, preden je mlad fant s Police, iz moje rojstne vasi, ustreljen omahnil v roško brezno, je šepnil mojemu sorodniku: »Ko prideš domov, pojdi k moji mami in ji povej, kje ležimo.« Zakaj je ta fant slutil, da bo zagotovo ubit? Zakaj moj sorodnik vse od Podrožce, ko so vstopili na vlak, pa potem, ko so jih peljali skozi Željne, na smrt ni niti pomislil? Čez dva meseca bo dopolnil sedemindevetdeset let. Vsak dan se sprašuje, zakaj ni umrl niti potem, ko je bil še isto leto obsojen na smrt in je nato deset let presedel v komunistični ječi, a ima še danes veljavno vozniško dovoljenje, da obiskuje poslednje še žive sorodnike? Ve, da odgovora ne bo našel.


Ko v levji kletki poveš, da si z Radia Ognjišče ...

Prejšnji torek sem se na Filozofski fakulteti udeležila okrogle mize z naslovom Jezik in spol. To je bila prva javna razprava, potem ko je pred pol leta senat te fakultete sprejel sklep, ki za tri leta v pravnih aktih fakultete predpisuje uporabo ženskega slovničnega spola za kateri koli spol, nato pa naj bi se moški in ženski slovnični spol določala izmenično.


Novejše novice | Starejše novice