Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:49

Cerar v Vatikanu, SŠK pričakuje reševanje odprtih vprašanj

SŠK - Slovenska škofovska konferenca
Foto © Katoliška cerkev

Kot smo že poročali, se je zunanji minister Miro Cerar včeraj mudil v Vatikanu, kjer sta ga sprejela državni tajnik kardinal Pietro Parolin in tajnik za odnose z državami nadškof Paul Richard Gallagher.

Z zunanjega ministrstva so sporočili, da so govorili o migracijah, vprašanjih trajnostnega razvoja in odpravi revščine. V zvezi z migracijami so izrazili potrebo, da se to vprašanje rešuje v državah izvora tako, da jim pomagamo pri njihovem razvoju.

Sogovorniki so omenili nadgradnjo dobrodelnega projekta v podporo dejavnostim misijonarja Pedra Opeke na Madagaskarju, nekaj pozornosti so namenili tudi razstavi Plečnikovih del, ki bo na ogled prihodnje leto v Vatikanskih muzejih.

Kardinal Parolin je čestital novi načelnici Generalštaba Slovenske vojske generalmajorki Alenki Ermenc.

V okviru razprave o dvostranskih odnosih je Cerar zagotovil, da bo dialog med Katoliško Cerkvijo v Sloveniji in državo tudi pod novo vlado potekal redno. V okviru tega bodo naslovljena tudi vsa vprašanja, ki zanimajo obe strani, so še zapisali na zunanjem ministrstvu.

Področja, ki ostajajo nerešena, so: katoliško šolstvo, vojaški ordinariat, vzdrževanje kulturne dediščine, duhovna oskrba v zaporih, bolnicah in domovih za ostarele. Za nekaj od tega so doslej že potekali pogovori, pojasnjuje tiskovni predstavnik slovenske škofovske konference, dr. David Kraner: »V preteklosti času so se predstavniki Slovenske škofovse konference in vlade pogovarjali uresničitvi ustavne odločbe o financiranju zasebnih osnovnih šol z javno veljavnim programom. Poleg tega so se pogovarjali tudi o napovedanem davku na nepremičnine in Noveli zakona o verski svobodi.«

Slovenska škofovska konferenca pričakuje odprt in trajen dialog o teh vprašanjih. »V ta namen upamo, da bomo lahko nadaljevali z reševanjem vprašanj tudi na mednarodni ravni in sproti reševali odprta vprašanja na podzakonski ravni,« je še dejal dr. Kraner.

Ne spreglejte: