Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:00

Članica komisije o ženskem diakonatu: Papež želi široko razpravo

Papeževe besede o ženskem diakonatu še naprej odmevajo. Frančišek je v nedavnem pogovoru z vrhovnimi predstojnicami ženskih redov dejal, da ne more izdati odloka o ženskem diakonatu kot zakramentu, če za to ni teološko-zgodovinske osnove. Nekateri so to sprejeli z razočaranjem. Kot je znano, je papež sklepe komisije, ki se je tri leta ukvarja s tem vprašanjem, predal predsednici Mednarodne zveze vrhovnih predstojnic, čeprav so se člani komisije strinjali zgolj v nekaj točkah.


AVDIO: Kaj o evropskih volitvah menijo škofje?

Vse bližje je 26. maj, ko bodo evropske volitve. Izbirali bomo poslance, ki bodo v naslednjem petletnem mandatu zastopali interese Slovenije v Evropskem parlamentu. S tem bomo določili smer nadaljnje politike Evropske unije, med drugim na področjih socialnega razvoja, varnosti, človekovih pravic ter svobode govora in veroizpovedi. Za mnenje o volitvah smo vprašali nekaj škofov.


Nove grožnje Asii Bibi

Za Asio Bibi še ni miru. Pakistanska kristjanka, ki je bila pred skoraj 10 leti obsojena na smrt zaradi bogokletja in nato lani oproščena, je prejšnji teden prispela v Kanado, a že dobiva nove grožnje.


Na nedeljo svetniških kandidatov Škofije Celje tokrat v ospredju Janez Strašek

V Celju se bodo v nedeljo spomnili svetniških kandidatov celjske škofije. Še posebej bodo letos v ospredje postavili lik duhovnika Janeza Straška, ki je leta 1947 postal žrtev komunističnega režima.


"Zlo se prikrade tiho kot kača"

Krščanska molitev si ne zatiska oči pred resnico; ni otročja, ampak sinóvska, je med dopoldansko katehezo dejal papež Frančišek. Apostol Peter celo pravi, da je hudič ob nas, da bi nas požrl. Razlagal je namreč odlomek iz molitve Oče naš, ki pravi: Temveč reši nas hudega.


Okrogla miza o pritiskih na novinarje

Pritiski na novinarje in medije obstajajo in ne prihajajo le iz političnih vrst, ampak se dogajajo tudi znotraj medijskih hiš in med novinarskimi kolegi, problem je tudi samocenzura. To je osnovna misel sodelujočih na današnji okrogli mizi o medijski svobodi, ki jo je v državnem svetu pripravilo Združenje novinarjev in publicistov.


Papež uradno dovolil organizacijo romanj v Medžugorje

Papež je dovolil romanja v Medžugorje, je povedal stalni vizitator tega romarskega kraja nadškof Henryk Hoser. To pomeni, da bodo romanja od sedaj naprej tudi uradno lahko organizirale škofije in župnije.


Brezdomka v Makedoniji: Papež mi je dal življenjsko moč

V medijih še vedno odmeva papežev obisk Bolgarije in Makedonije. V slednji se je papež srečal z majhno katoliško skupnostjo, nagovoril pa je tudi predstavnike drugih verstev in spodbudil k dialogu v družbi.


Ženski diakonat: ni mogoče iti onkraj razodetja

Papež Frančišek je danes nagovoril 850 vrhovnih predstojnic ženskih redov. Dotaknil se je problema spolnih zlorab, ženskega diakonata in vloge žensk v Cerkvi.


Cerkev: Novi predpisi v boju proti spolnim zlorabam

Papež Frančišek je objavil nove predpise v boju proti spolnim zlorabam, ki veljajo za celotno Cerkev. Duhovniki in redovniki so cerkvenim oblastem dolžni poročati o zlorabah. Škofje in redovni predstojniki bodo odgovarjali za svoje delovanje. Vsaka škofija pa mora poskrbeti za neke vrste okence za prijave. Dokument z naslovom Vi ste luč sveta je sad srečanja o zaščiti mladoletnih, ki je potekalo februarja v Vatikanu. Slovenska škofovska konferenca je navodila o ničelni stopnji tolerance do spolnih zlorab sprejela prejšnji mesec.


Novejše novice | Starejše novice