Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:01

Končujemo cerkveno leto, škofje za advent spodbujajo, naj damo prednost duhovnim in družinskim vrednotam

Adventni venček - 1 svečka
Foto © ARO

Z današnjim dnem končujemo cerkveno leto. Jutri je že prva adventna nedelja, s katero vstopamo v čas duhovne priprave na božič. Slovenski škofje so v letošnji spodbudi povabili katoličane, naj v adventu damo prednost duhovnim in družinskim vrednotam ter ne pozabimo, da se na praznik božiča spominjamo Jezusovega rojstva in Svete družine, ki je bila uboga in so jo preganjali.

Ponekod smo božično okrasitev videli že pred ali pa kmalu po 1. novembru, zato se upravičeno postavlja vprašanje, kako naj kristjan v takšnem svetu sploh še doživi adventni čas. »Veseli december je valjar potrošniške družbe, ki pod seboj zmelje advent. Ljudje na sveti večer pridejo izčrpani, crknjeni, utrujeni in izpraznjeni od veselega decembra. Naposlušali so se božičnih pesmi v trgovskih centrih in na koncu ne doživijo več božiča,« je v oddaji spoznanje več, predsodek manj povedal p. Branko Cestnik.

Prav zato škofje v spodbujajo, da se kristjani spomnimo naših krščanskih tradicij in obudimo molitev ob adventnem vencu, postavimo jaslice, si vzamemo več časa za družinske odnose ter odpremo srce ubogim in bolnim. Zato naj bo letošnji advent čas pričakovanja, pokore, odpuščanja, molitve, luči in upanja, so zapisali in povabili, naj bližnje božične praznike praznujemo skromno in v zavesti, da je Bog blizu vsakemu človeku in nas vedno znova vabi k miru in ljubezni. Tudi Radio Ognjišče »pred vas v adventu prihaja z mirom in vabilom, da ugasnemo luči in v temi začutimo stisko osamljenosti, ki bo v nas zanetila željo po bližini drugega, tako bomo v skupnosti našli pomen smisla življenja, biti skupaj in skupaj ustvarjati lepši svet,« pa pravi odgovorni urednik radia Tadej Sadar.

Ne spreglejte: