Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:02

Deset zapovedi ni vrsta prepovedi, ampak novo življenje

splošna avdienca
Foto © vaticannews.va

Papež Frančišek je pri današnji splošni avdienci sklenil niz katehez o desetih Božjih zapovedih. Če svoje samouresničenje iščemo v malikih tega sveta, nas bo to le izpraznilo in zasužnjilo, je opozoril in dodal, da nam veličino in trdnost daje odnos s Kristusom.

Če želimo živeti lepoto zvestobe, radodarnosti in pristnosti, potrebujemo novo srce. Do presaditve srca po papeževih besedah pridemo z darom duhovnega mišljenja, ki ga v nas zaseje Božja milost, zlasti prek desetih zapovedi. Te so rentgenski posnetek Kristusa, je dejal papež. Niso vrsta prepovedi oziroma omejitev, ampak novo življenje. »Negativni izraz zapovedi – ne kradi, ne žali, ne ubijaj ... ta NE se spremeni v pozitivno držo: ljubiti, dati prostor drugim v svojem srcu, v mišljenje, ki seje pozitivnost.«

Če meseno mišljenje uničuje človeka, Sveti Duh v nas polaga mišljenje, ki je seme novega življenja, je še dejal papež. Sredi povzetkov v različnih jezikih je nek nem otrok prišel na oder in potem še nekaj minut tam svobodno krožil. Papež je mami rekel, naj ga kar pusti in dodal: Je Argentinec in nediscipliniran, a svoboden. Hkrati pa tudi postavil vprašanje, ali smo tudi mi tako svobodni pred Bogom kot otroci?

Ne spreglejte: