Nataša LičenNataša Ličen
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Rok MihevcRok Mihevc
Kitajski kristjani (foto: asianews.it)
Kitajski kristjani

Sporazum Vatikan – Kitajska znova tarča kritik kardinala Zena in nekaterih medijev

Svet | 20.11.2018, 12:15 Marta Jerebič

Začasni sporazum med Svetim sedežem in Kitajsko o imenovanju škofov je že od njegovega podpisa pred dvema mesecema tarča kritik. Te v zadnjih dneh tudi s strani zahodnih politikov in medijev naraščajo zaradi domnevnega izvajanja pritiskov na člane t. i. podzemne Cerkve. Portal Vatican Insider medtem poudarja, da ravno vzpostavljen kanal med Rimom in Pekingom omogoča postopno reševanje teh odprtih vprašanj.

Za azijsko agencijo Ucanews se je znova oglasil upokojeni hongkonški škof, kardinal Joseph Zen. Ta od papeža želi, da zaradi sklenitve sporazuma s Kitajsko prizna napako, če ne, to pričakuje od naslednjega papeža. Potem ko njegova preventivna vojna proti sporazumu ni imela želenega učinka, 86-letni kardinal svoje zahteve usmerja že v prihodnji konklave, piše Vatican Insider.

Ta pojasnjuje, da oblasti podzemnega škofa iz Wenzhouja, Petra Shaoa Zhumina, niso nasilno odvedle, da bi sprejel vladne direktive, ampak se je škof s funkcionarji celo dogovoril za določen datum sestanka, da je prej lahko opravil sprejete obveznosti. V škofijo naj bi se vrnil kmalu.

Kljub temu so se nekateri zahodni mediji razpisali, da je v zaporu, pišejo o novem preganjanju kitajskih katoličanov, delo vatikanskih predstavnikov pa označujejo za popustljivost kitajskim oblastem. Prav ta dim kritik zamegljuje to, kar se dejansko dogaja na ravni Rim-Peking v zvezi s podzemno in državno potrjeno Cerkvijo na Kitajskem. Vsi naslednji koraki v dialogu se bodo namreč lotevali ravno problema podzemnih škofov in vernikov, začenši s tem, da jih bodo kitajske oblasti priznale.

Vatican Insider poudarja, da je bil sporazum podpisan zaradi zaščite apostolske in zakramentalne narave Cerkve na Kitajskem, ki se ne bo več delila na podzemno in uradno. Vse škofe bo imenoval papež.

Kot še piše portal, je Sveti sedež sporazum podpisal z upanjem in strahom. Zaveda se, da je trdih orehov še veliko, potrebno jih bo reševati enega za drugim, nihče pa nima vnaprej izdelanih rešitev za preseganje več desetletij starih problemov.

Vzpostavljen diplomatski kanal je vsekakor neposredno orodje, prek katerega lahko Vatikan zaprosi za pojasnila, ko je član kitajskega klera podvržen krivičnim omejitvam s strani lokalnih oblasti.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...