Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Andrej ŠinkoAndrej Šinko

Policisti stavkajo, ostali se pripravljajo

Slovenija | 19.11.2018, 16:05 Tanja Dominko

Policisti so se odločili za zaostritev stavke, in sicer se to najprej čuti na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje. Čakalna doba za tovorna vozila se je tako podaljšala na več ur. Vodstvo policije pogajalce na obeh straneh poziva, da z največjo mero konstruktivnosti pristopijo k nadaljevanju pogajanj, da bo delo v policiji lahko spet nemoteno steklo. V pogajanjih s sindikati javnega sektorja pa stvari ne gredo po načrtih.

Najprej poglejmo k policistom. Vodstvo policije zahteve sindikatov podpira. Kot poudarja, predvsem zaradi narave policijskega dela, ki je daleč od pisarniškega udobja, in zaradi zahtevnosti poklica. Le z vzpostavijo ustreznega plačila bo mogoče tudi v bodoče zagotavljati varnost z zadostnim številom policistov, z ljudmi, ki bodo z veseljem opravljali svoj poklic in od tega lahko tudi dostojno živeli, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Danes so sicer znova sedli za pogajalsko mizo vladni pogajalci in pogajalci sindikatov javnega sektorja, ki jo vodi Jakob Počivavšek. A se je zaostrilo. Predstavniki sindikatov so po nekaj več kot eni uri današnja pogajanja zapustili. Vladna stran je namreč zavrnila pogovore o točki, ki je zanje ključna, je ob odhodu povedal Počivavšek.

Kot je pojasnil, gre za vprašanje, kako se bo reševalo "porušena razmerja, ki bi bila lahko povzročena z izjemami, za katera se je vlada dogovorila z nekaterimi sindikati". S tem bodo seznanili organe sindikatov, je napovedal Počivavšek in pojasnil, da so vladno stran pozvali, da bi bilo morda smotrno, da se na tej točki v pogajanja vključi tudi predsednik vlade Marjan Šarec.

Premier, ki je danes v državnem zboru prvič odgovarjal na poslanska vprašanja, je očitno prepričan, da so pogajanja v sklepni fazi. Tako je vsaj ocenil ob robu seje in dejal, da je danes odločilni dan, kako se bodo sindikati odločili. "Naša sredstva so omejena, mi ne moremo iti v nebo s številkami," je opozoril predsednik vlade.

Zjutraj so se sicer sestali na ločenih pogajanjih najprej z zdravstvenima sindikatoma, predstavniki koordinacije stavkovnih odborov pod vodstvom Jakoba Počivavška so se kot rečeno nato razšli, z ostalimi pa se bodo znova sestali popoldne. Povabili so tudi policijska sindikata. Šarec je ob tem dejal, da policiste razume in da bodo tudi na tem področju zadeve poskušali rešiti čim bolj konstruktivno.

 

Slovenija, Politika
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...