Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:51

P. Strehovcu grozijo s smrtjo

Grožnje s smrtjo p. Strehovcu
Foto © SŠK

Tajniku Slovenske škofovske konference p. Tadeju Strehovcu grozijo s smrtjo. Neznani storilec je blizu njegovega bivališča na asfalt na križišču Pleteršnikove in Smoletove ulice z zeleno barvo napisal »Tadej Strehovec, mrtev boš«.

Slovenska škofovska konferenca izraža zaskrbljenost zaradi tega grafita in pričakuje, da se bodo pristojne državne ustanove nemudoma odzvale in identificirale neznanega storilca ter odstranile grafit. Kot je še povedal tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference, dr. David Kraner, opažajo, da je kristjanofobija in nestrpnost do katoličanov pojav, ki se v naši družbi redno pojavlja in ga je treba spremljati in se nanj odzivati.

»V ta namen smo na Slovenski škofovski konferenci nedavno oblikovali vprašalnik, tako imenovan ’Točka za prijavo kristjanofobije in vandalizma uperjenega proti slovenskim katoličanom’, kjer lahko vsi katoličani in drugi prijavijo izraze nestrpnosti diskriminacije do katoličanov.«

Nekaj prijav so že dobili. »Anonimno prijavo je možno podati preko naše spletne strani. Pomembno pa je, da nam posredujejo tiste informacije, ki jih lahko preverimo.«

Prijavitelj lahko preko spletnega obrazca sporoči, ali je bil sam deležen kristjanofobnih dejanj, vpiše pa lahko tudi primere diskriminacije, zapostavljanja ali žalitev, ki so se zgodili in so javno znani. Označi lahko tudi članke ali spletne objave, ki so negativno stigmatizirali krščansko vero ali verujoče. Škofovska konferenca podatke objavlja v posebnem poglavju Letnega poročila Katoliške Cerkve.

Ne spreglejte: