Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:53

Zavod sv. Stanislava praznuje

Zavod sv. Stanislava praznuje
Foto © stanislav.si

Osrednja slovesnost ob praznovanju zavetnika sv. Stanislava Kostke je letos potekala na njegov godovni dan, 13. novembra. Popoldansko sveto mašo v cerkvi sv. Vida je vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Na slavnostni akademiji z geslom “Mladost iz zrn sonca stkana” je bil osrednji govornik dramski igralec Gregor Čušin. Celotno letošnje praznovanje je zaznamovala 25-letnica Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma ter 10-letnica Osnovne šole Alojzija Šuštarja.

Sveto mašo je ob somaševanju zavodskih in drugih duhovnikov, upokojenega nadškofa Urana, ki prebiva v zavodu, ter mariborskega nadškofa Cvikla, ki je bil prvi ravnatelj Jegličevega dijaškega doma, daroval ljubljanski nadškof Stanislav Zore. V pridigi je izpostavil dve spodbudi, ki nam ju s svojim zgledom ponuja sv. Stanislav: v življenju si moramo postaviti jasne cilje in vztrajati, da jih dosežemo. Trud, prizadevanje in vztrajnost rodijo sadove in prinašajo zadovoljstvo. "Če pa so naši cilji napačno zastavljeni ali jih sploh nimamo, greš lahko v katerokoli smer in je vsaka pot prava in hkrati zgrešena. »Izgubljaš, hkrati pa izgubljaš čas in sebe."

Kot je nadaljeval, živimo v času, ko je pomembno doseči čim več, čim hitreje in na čim lažji način, ampak tako se rojevajo samo lopovi in nepošteni ljudje. »Če hočeš doseči resnične cilje svojega življenja in srečo svojega srca, potem je potrebno prehoditi vse poti, ki te oblikujejo v človeka, kakršnega te hoče Gospod Bog.«

Med mašo sta pela Dekliški in Mladinski mešani zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije pod vodstvom Helene Fojkar Zupančič in Damijana Močnika. Izvedli so dela nekdanjega zavodarja Alojzija Mava ob 120-letnici njegovega rojstva in mašo Missa St. Stanislai Damijana Močnika.

S slavnostno akademijo, ki se je nadaljevala v športni dvorani Osnovne šole Alojzija Šuštarja, je do izraza prišla ustvarjalnost in nadarjenost različnih mladih, ki obiskujejo tako gimnazijo, osnovno šolo kot tudi vrtec. Pevski zbori, plesne točke, recitacije, s katerimi smo se popeljali v dni, ko je zavod šele nastajal in v spomine, ki jih je porajal, vse skupaj je bilo združeno v čudovito paleto barv in prijetnih melodij. Direktor zavoda Tone Česen se je v nagovoru zahvalil vsem, ki smo jim lahko hvaležni, da je zavod to, kar je. V njem se je doslej izobraževala kar lepa številka mladih. »V teh letih je 3.429 dijakinj in dijakov uspešno zaključilo gimnazijo in se odpravilo na pota znanstvenega poglabljanja in iskanja svoje življenjske poklicanosti. Veseli smo vseh, ki so odkrili svoje poslanstvo v duhovnem poklicu, preko 40 jih je sprejelo tako odločitev.«

Za dodaten razmislek vseh zbranih in tudi za smeh najmlajših pa je poskrbel slavnostni govornik dramski igralec Gregor Čušin, čigar najmljaši sin je ravno ta dan praznoval svoj 9. rojstni dan, zato je bil nekakšna rdeča nit nagovor njemu in vsem mladim.

»Sin moj. Nič ni nemogoče. Uresniči svoje sanje. Bodi, kar si. Če ti življenje ponudi limone, si naredi limonado. Če je Bog na prvem mestu, je vse na pravem mestu.« Glede zadnje trditve je Čušin ugotavljal, da imamo pogosto težave z razlikovanjem med prvim in pravim mestom. Tisto, kar je prvo, je najprej vidno, temelj pa z gradnjo postane neviden. Pomembno je, da Boga postavimo za temelj svojega življenja in vse gradimo na njem, ne da so na nas že od daleč vidni krščanski simboli. V zaključku je poudaril, da ni vse v lepoti, talentu in pameti in naj se ne bojimo biti povprečni in biti zvezde.

V nadaljevanju je občinstvo posebej navdušil nastop plesalk na svili. Tudi na letošnji akademiji so bile podeljene pohvale in častne listine najboljšim maturantom, v zlati knjigi osnovne šole in gimnazije pa so bila zapisana nova imena. V šolskem letu 2017/18 je šolanje na Osnovni šoli Alojzija Šuštarja zaključila druga generacija učencev, ki so se na to šolo lahko vpisali v 1. razred, prva generacija šuštarjev pa se letos pripravlja že na maturo. Na Škofijski klasični gimnaziji so skupaj z letošnjo, 22. generacijo, našteli 3.423 maturantov. V zlato knjigo so bili vpisani 4 osnovnošolci, 23 posameznih dijakov in Dekliški zbor sv. Stanislava Škofijske klasične gimnazije.

Videoposnetek akademije si lahko ogledate tukaj.

Ne spreglejte: