Ljubljana, sreda, 16. januar 2019, 13:12

Življenje podira meje kulture smrti

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so predstavili pismo papeža Frančiška ob 25. obletnici ustanovitve Papeške akademije za življenje. V njem sveti oče poudarja, da je danes pogosto na brutalne načine kršena temeljna pravica do življenja in pri tem navaja splav in evtanazijo, ki predstavljata veliko zlo današnje kulture smrti.


Nadškof Jurkovič pri papežu

Papež je včeraj sprejel stalnega opazovalca Svetega sedeža pri uradih Združenih narodov v Ženevi, nadškofa Ivana Jurkoviča. Ta je za slovenski program Radia Vatikan pojasnil, da je šlo za vsakoletno srečanje s svetim očetom, pri katerem je predstavil letošnje poudarke delovanja svoje misije v Ženevi.


Kaj lahko prinese boljše obveščanje o pozitivnih vidikih Evropske unije?

Vsi skupaj storimo premalo za obveščanje o pozitivnih vidikih Evropske unije. Na to je opozoril državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Dobran Božič. Kot je dodal, je treba za zmanjšanje vrzeli med Brusljem in državljani stare celine več govoriti o konkretnih projektih.


Ameriški škofje: Bili so dnevi milosti

Veliko ameriških škofov je po dnevih molitve in premišljevanja, kamor jih je povabil papež Frančišek, izrazila hvaležnost in zadovoljstvo. Na temo poslanstva apostolov in njihovih naslednikov jih je nagovarjal papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa.


Krst je plamen, prižgan v našem srcu

Papež Frančišek je dopoldne, na nedeljo Jezusovega krsta, v Sikstinski kapeli v Vatikanu krstil 15 deklic in 12 dečkov. O tem je nato spregovoril po opoldanski molitvi angelovega čaščenja in blagoslovu. Vse zbrane na Trgu sv. Petra je povabil, naj se pri vsem, kar delajo, pustijo voditi Svetemu Duhu. Seveda pa je Svetaga Duha treba za to klicati, je dejal. Priporočil je, naj se navadimo klicati pogosto v teku dneva, da bomo lahko z ljubeznijo živeli vsakdanje stvari, ki bodo s tem postale izredne.


Veleposlanik v Vatikanu: Multilateralna diplomacija ohranja planet v tečajih

Papež je v nedavnem nagovoru diplomatskemu zboru izpostavil pojem multilateralizma oziroma sodelovanja in povezovanja med državami pri globalnih zadevah. Ta poziv se zdi ideal za vse, vsekakor pa je najbolj privlačen za majhne države, ki sicer ne bi imele veliko možnosti vplivanja na mednarodno agendo.


Papež konec maja v Romunijo

Iz Vatikana so sporočili, da se bo papež Frančišek od 31. maja do 2. junija mudil v Romuniji. Pod geslom: Hodimo skupaj, bo obiskal Bukarešto, Iasi in Blaj ter Marijino svetišče Sumuleu Ciuc. Program obiska bo objavljen naknadno.


Vatikan po sinodi napovedal forum mladih z vsega sveta

Po sinodi mladih in s pogledom uprtim na prihodnji svetovni dan mladih v Panami je vatikanski Urad za laike, družino in življenje napovedal mednarodni forum mladih, ki bo potekal od 18. do 22. junija. Udeleženci bodo razpravljali o tem, kako je bila med mladimi sinoda sprejeta in kako nadaljevati sinodalno pot.


Preglasovali Levico

Odbor državnega zbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino je danes na mizo znova dobil vladni odlok o preoblikovanju Univerze v Ljubljani. Zadeva ima že dolgo brado, odlok je še iz leta 2012, a ga tedaj poslanci niso potrdili, saj je posredovala Levica oziroma njen poslanec Miha Kordiš, ki mu je tudi tokrat omemba Teološke fakultete v odloku dvignila temperaturo. A tokrat ni naletel na posluh.


VIDEO: V Panami vse pripravljeno za SDM

Organizatorji svetovnega dneva mladih v Panami so sporočili, da je vse pripravljeno za papežev prihod. V tej državi se bo mudil od 23. do 27. januarja, na osrednjih dogodkih se mu bo pridružilo 200 tisoč mladih iz 155 držav, nekaj tudi iz Slovenije. Kot je za italijanski Radio Vatikan povedal tiskovni predstavnik dogodka, Giancarlo Candanedo, se mladi pripravljajo predvsem z molitvijo, saj gre za velik izziv za majhno državo. Pomagala jim je tudi vlada, ki je prvič v zgodovini takšnih srečanj ustanovila organizacijski odbor.


Novejše novice | Starejše novice