Ljubljana, sreda, 24. april 2019, 02:12

Papež o razliki med resnico in lažjo

Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra
Foto © Vatican News

"Opravljanje ubija, jezik ubije tako kot nož."

Papež je današnjo katehezo posvetil osmi Božji zapovedi: Ne pričaj po krivem! Strašno je živeti v nepristni komunikaciji, ki poleg besed vključuje tudi dejanja in celo tišino, saj to preprečuje odnos, preprečuje ljubezen, je poudaril sveti oče. Po njegovih besedah vsi živimo med resnico in lažjo.

Ali je dovolj biti iskreni in natančni, da bi lahko rekli, da govorimo resnico? Po papeževih besedah ni dovolj. Če povemo to, kar čutimo, se lahko zgodi, da posplošimo naš osebni pogled, ali pa povemo resnico, ki je lahko samo del neke širše resnice. Obstaja tudi nevarnost, da bi razkrili zaupne podatke. Koliko je med nami opravljanja, ki uničuje skupnost zaradi pomanjkanja rahločutnosti, je poudaril papež in dodal: »Opravljanje ubija, jezik ubije tako kot nož. Opravljivec je terorist, ki vrže bombo in se umakne. Ob tem pa umaže ugled nekoga drugega«.

Resnico nam po papeževih besedah odkriva Jezus, ki je zanjo izpričal na križu. On nam je poslal Duha resnice, ki nam v srcu ponavlja, da je Bog naš Oče. Z vsakim našim dejanjem potrdimo, ali pa zanikamo to resnico.

Kristjani namreč niso neki posebni ljudje, ampak otroci nebeškega Očeta, ki v naša srca položi ljubezen do brata. »Te resnice pa ne izrazimo toliko z govori, kot z našim načinom življenja; odraža se v vsakem našem dejanju«, je še dejal sveti oče.

Ne spreglejte: