Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:49

Ne živimo, da bi imeli, temveč da bi ljubili

Papež pozdravlja vernike na Trgu sv. Petra
Foto © Vatican News

"Nihče ni absolutni lastnik dobrin, ampak z njimi le upravlja."

Papež Frančišek je današnjo katehezo posvetil sedmi Božji zapovedi: Ne kradi! V vseh kulturah je tatvina prepovedana. V krščanstvu pa ima po papeževih besedah ta zapoved širši pomen.

Katekizem Katoliške Cerkve pravi, da so ustvarjene dobrine namenjene celotnemu človeštvu. Svet je bogat z naravnimi viri. In vendar mnogi živijo v strašni revščini, naravnih virov, ki jih uporabljajo brez meja, pa je vedno manj, je poudaril papež. Vzrok revščine na zemlji namreč ni pomanjkanje hrane, saj jo zaradi potreb trga nekateri celo zavržejo. Manjka pa pravična razdelitev.

Katekizem tudi pravi, da ustvarjene dobrine niso le last tistega, ki jih poseduje, ampak so skupne. Kdor poseduje dobrine, je upravljavec Božje previdnosti, je dejal papež in dodal: »Nihče ni absolutni lastnik dobrin, ampak z njimi le upravlja«. Posedovanje namreč po papeževih besedah vključuje tudi odgovornost. »Zares posedujem le tisto, kar znam darovati. Če namreč nekaj ne uspem podariti, potem ta stvar poseduje mene, ima moč nad menoj in jaz sem njen suženj«, je bil odločen Frančišek.

Po njegovih besedah nas ne bogatijo dobrine, ampak ljubezen. Opozoril pa je tudi na to, da hudič pride preko denarnice. »Zapoved ’Ne kradi’ pomeni: ljubi s svojimi dobrinami, izkoristi svoja sredstva, da bi ljubil, kolikor moreš. Ne živimo, da bi imeli, temveč da bi ljubili!«, je še dejal sveti oče.

Ne spreglejte: