Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 19:42

Errazuriz izstopil iz sveta kardinalov

Čilski kardinal Francisco Javier Errazuriz, ki je vpleten v škandal zaradi spolnih zlorab v tamkajšnji Cerkvi, je izstopil iz sveta kardinalov, ki papežu svetujejo pri reformi rimske kurije.


Sveti Leopold Mandić - zavetnik onkoloških bolnikov

Italijanska škofovska konferenca je svetega Leopolda Mandića, zavetnika spovednikov, razglasila še za zavetnika onkoloških bolnikov. Škofje so odločitev sprejeli pred včerajšnjim sklepom redne seje škofovske konference, ki je potekala v Rimu.


P. Strehovcu grozijo s smrtjo

Tajniku Slovenske škofovske konference p. Tadeju Strehovcu grozijo s smrtjo. Neznani storilec je blizu njegovega bivališča na asfalt na križišču Pleteršnikove in Smoletove ulice z zeleno barvo napisal »Tadej Strehovec, mrtev boš«.


Metropolit Porfirije: Vsak človek je umetnik

Založba Družina in Kulturno umetniško društvo KDO? sta v dvorani Slovenske matice v Ljubljani, pripravila drugo srečanje v nizu pogovorov Ars et religio: Medverska žarišča, na katerem je nastopil zagrebško - ljubljanski metropolit Porfirije Perić. Tema pogovora, ki ga je vodil Jan Peršič je bila „Stvariteljstvo”. Metropolit Perić, ki je leta 2004 doktoriral v Atenah na temo Možnost spoznanja Boga pri apostolu Pavlu po tolmačenju svetega Janeza Zlatousta, se je izkazal kot poglobljen teološki mislec z velikim poznavanjem kulturno družbenih problemov.


Zavod sv. Stanislava praznuje

Osrednja slovesnost ob praznovanju zavetnika sv. Stanislava Kostke je letos potekala na njegov godovni dan, 13. novembra. Popoldansko sveto mašo v cerkvi sv. Vida je vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Na slavnostni akademiji z geslom “Mladost iz zrn sonca stkana” je bil osrednji govornik dramski igralec Gregor Čušin. Celotno letošnje praznovanje je zaznamovala 25-letnica Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma ter 10-letnica Osnovne šole Alojzija Šuštarja.


Papež o razliki med resnico in lažjo

Papež je današnjo katehezo posvetil osmi Božji zapovedi: Ne pričaj po krivem! Strašno je živeti v nepristni komunikaciji, ki poleg besed vključuje tudi dejanja in celo tišino, saj to preprečuje odnos, preprečuje ljubezen, je poudaril sveti oče. Po njegovih besedah vsi živimo med resnico in lažjo.


Papež marca v Maroko

Papež Frančišek bo 30. in 31. marca 2019 obiskal Maroko, so sporočili z vatikanskega tiskovnega urada. Na povabilo kralja Mohameda VI. in maroških katoliških škofov bo obiskal mesti Rabat in Casablanco.


Scicluna pridruženi tajnik Kongregacije za nauk vere

V tem tednu se tako čilski kot ameriški škofje na svojem plenarnem zasedanju ukvarjajo z vprašanjem spolnih zlorab. V ZDA bi morali obravnavati tudi nove ukrepe o odgovornosti škofov v primeru spolnih zlorab in ustanovitev zunanje komisije, ki bi preverjala kršitve tega pravilnika. Vendar je Sveti sedež zahteval odlog glasovanja o tem do februarja, ko se bodo v Vatikanu zbrali vsi predsedniki škofovskih konferenc in obravnavali to temo.


Mladost iz zrn Sonca stkana

Goduje sv. Stanislav Kostka, zavetnik Zavoda sv. Stanislava, kjer praznujejo 25-letnico Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma ter 10-letnico Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Slovesnosti se bodo ob 15. uri začele s sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Vida v Šentvidu, sledila bo akademija v Osnovni šoli Alojzija Šuštarja.


V Nigeriji letos ugrabljenih 10 duhovnikov in 10 redovnic; usoda Asie Bibi še neznana

Medtem ko spremljamo zgodbo Pakistanke Asie Bibi, katere usoda še vedno ni točno znana, pa so številni kristjani preganjani tudi po drugih državah. Ena od držav, kjer nasilje ne pojenja, je Nigerija. Tam so včeraj izpustili štiri redovnike, ki so jih ugrabili v torek. V zadnjem letu sicer v tej afriški državi narašča število ugrabitev duhovnikov, redovnikov in redovnic.


Novejše novice | Starejše novice