Ljubljana, ponedeljek, 19. november 2018, 10:19

Papež na dan ubogih: Prisluhniti moramo njihovemu kriku!

Obhajamo drugi svetovni dan ubogih. Papež je zanje dopoldne v vatikanski baziliki daroval sveto mašo, nato pa bo tudi kosil z njimi. V nagovoru je poudaril, da nas Jezus ne pusti živeti mirno in predvidljivo življenje. Ne živimo, da bi kopičili, je zatrdil in dodal, da je naša slava v tem, da pustimo to, kar mine in zadržimo to, kar ostane.


»Ta siromak je klical in Gospod je slišal«

Obhajamo svetovni dan ubogih. Papež Frančišek bo v vatikanski baziliki dopoldne daroval sveto mašo in nato kosil z ubogimi. V svoji poslanici za današnji dan pa je zatrdil, da revni evangelizirajo nas in nam vsak dan pomagajo odkrivati lepoto evangelija.


Benedikt XVI. o nevarnosti razmnoževanja človekovih pravic

Zaslužni papež Benedikt XVI. je izrazil zaskrbljenost zaradi »razmnoževanja« človekovih pravic in s tem povezanim razpadanjem temeljne ideje teh pravic. 91-letni papež je pismo poslal udeležencem mednarodnega simpozija na simpoziju rimske univerze LUMSA. Papež Frančišek pa je v pozdravnem nagovoru opozoril pred vključevanjem novih pravic, ki so pogosto v nasprotju z nekaterimi že obstoječimi.


Bo očenaš tudi v slovenščini kmalu spremenjen?

Italijanska škofovska konferenca je odobrila novo različico molitve očenaš. Namesto ’ne vpelji nas v skušnjavo’ bodo Italijani molili ’ne prepusti nas skušnjavi’. Spremembo mora potrditi še Sveti sedež. Kako pri nas poteka posodabljanje prevoda mašne knjige, iz katere molimo tudi oče naš?


Se zavedamo nevarnih odpadkov in ali znamo ravnati z njimi?

Vstopamo v evropski teden zmanjševanja odpadkov. Ena najbolj prepoznavnih akcij osveščanja na tem področju tokrat v ospredje postavlja nevarne odpadke. Po vsej stari celini in tudi širše se bo do prihodnje nedelje zvrstilo 11.400 dogodkov, v Sloveniji približno 70.


Errazuriz izstopil iz sveta kardinalov

Čilski kardinal Francisco Javier Errazuriz, ki je vpleten v škandal zaradi spolnih zlorab v tamkajšnji Cerkvi, je izstopil iz sveta kardinalov, ki papežu svetujejo pri reformi rimske kurije.


Sveti Leopold Mandić - zavetnik onkoloških bolnikov

Italijanska škofovska konferenca je svetega Leopolda Mandića, zavetnika spovednikov, razglasila še za zavetnika onkoloških bolnikov. Škofje so odločitev sprejeli pred včerajšnjim sklepom redne seje škofovske konference, ki je potekala v Rimu.


P. Strehovcu grozijo s smrtjo

Tajniku Slovenske škofovske konference p. Tadeju Strehovcu grozijo s smrtjo. Neznani storilec je blizu njegovega bivališča na asfalt na križišču Pleteršnikove in Smoletove ulice z zeleno barvo napisal »Tadej Strehovec, mrtev boš«.


Metropolit Porfirije: Vsak človek je umetnik

Založba Družina in Kulturno umetniško društvo KDO? sta v dvorani Slovenske matice v Ljubljani, pripravila drugo srečanje v nizu pogovorov Ars et religio: Medverska žarišča, na katerem je nastopil zagrebško - ljubljanski metropolit Porfirije Perić. Tema pogovora, ki ga je vodil Jan Peršič je bila „Stvariteljstvo”. Metropolit Perić, ki je leta 2004 doktoriral v Atenah na temo Možnost spoznanja Boga pri apostolu Pavlu po tolmačenju svetega Janeza Zlatousta, se je izkazal kot poglobljen teološki mislec z velikim poznavanjem kulturno družbenih problemov.


Zavod sv. Stanislava praznuje

Osrednja slovesnost ob praznovanju zavetnika sv. Stanislava Kostke je letos potekala na njegov godovni dan, 13. novembra. Popoldansko sveto mašo v cerkvi sv. Vida je vodil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore. Na slavnostni akademiji z geslom “Mladost iz zrn sonca stkana” je bil osrednji govornik dramski igralec Gregor Čušin. Celotno letošnje praznovanje je zaznamovala 25-letnica Škofijske klasične gimnazije in Jegličevega dijaškega doma ter 10-letnica Osnovne šole Alojzija Šuštarja.


Novejše novice | Starejše novice