Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:28

Evropski parlament s pobudo "Tokrat grem volit"

0:00
0:00
EU parlament
Foto © ARO
Spletišče pobude https://www.tokratgremvolit.eu/

Državljani in državljanke EU bomo maja prihodnje leto na volitvah v vseh članicah povezave izbrali poslance, ki nas bodo zastopali v Evropskem parlamentu. Pisarna Evropskega parlamenta želi pred volitvami, s kampanjo "Tokrat grem volit" spodbuditi k čimvečji udeležbi na volitvah. Gre za del demokratičnega procesa, ki je bistven za prihodnost EU. Čim večja bo udeležba, tem večja bo legitimnost novega sklica.

V Sloveniji se volilna udeležba na vseh ravneh iz leto v leto manjša, to velja še zlasti za volitve v Evropski parlament. Ko smo se odločali za vstop v EU, je svoj glas oddalo dobrih 60 odstotkov volilnih upravičencev, na zadnjih volitvah v Evropski parlament leta 2014 jih je prišlo na volišča le še 24 odstotkov. Med mladimi je bila udeležba še nižja, saj jih je glasovalo le 15 odstotkov. Čeprav smo proevropsko naravnani in podpiramo članstvo v povezavi, se zdi, da so nam volitve nekako odveč; kar pozabimo nanje. Premalo se zavedamo, da je naša prihodnost v marsičem odvisna od tega, kar se dogaja na evropski ravni. Skoraj tričetrt zakonodaje, ki velja tudi za nas, sprejmejo v Evropskem parlamentu, zato ni veeeno, kod nas tam zastopa, kakšno evropsko politiko si želimo.

Saša Golob
Saša Golob

Zaradi tega spletna pobuda tokratgremvolit.eu, ki jo pri nas spodbuja Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, želi povezati vse, ki jim je mar za EU in poskušajo tudi druge spodbuditi, naj oddajo svoj glas na evropskih volitvah, ki se nam bližajo.

Kampanja predvideva več načinov sodelovanja: posameznik se lahko prijavi in zagotovi svojo prisotnost na volitvah, pobudo preko spleta posreduje svojim prijateljem in znancem, lahko pa tudi dejavno sodeluje v kampanji. Za Radio Ognjišče je pobudo podrobneje predstavila tiskovna predstavnice pisarne Saša Golob. Gostili smo jo v oddaji EU v živo, ki ji lahko prisluhnete tukaj oziroma v zgoraj!

Ne spreglejte: