Ljubljana, ponedeljek, 22. oktober 2018, 10:12

24. Gala koncert Radia Ognjišče

V spomin Lojzeta Slaka
Foto © splet

"Letošnji Gala koncert bo posvečen glasbi Lojzeta Slaka"

V nedeljo, 18. novembra 2018, pripravljamo tradicionalni Gala koncert ob obletnici začetka 24-urnega radijskega programa. Začetek je bil v letu 1994, 28. 11., zato je letos že 24. obletnica. Koncert bo v Gallusovi dvorani ljubljanskega Cankarjevega doma ob 15.00 in 19.00. Večerni koncert bomo neposredno prenašali v radijskem programu. Vstopnice so že na voljo.

Letošnjemu Gala koncertu smo dali naslov KO ZASLIŠIM ZNANO MELODIJO. To je naslov ene izmed mnogih Slakovih viž, katerim se bomo letos poklonili. Ker obhajamo evropsko leto kulturne dediščine, je prav, da z glasbenim izborom poudarimo, da je tudi Slakova glasba njen del. Slakova glasba je glasba slovenske duše in slovenskega srca.

Na koncertu bo mogoče slišati 18 Slakovih viž in dva venčka Slakovih melodij. Veliko bo znanih pesmi (Deželica sonca in grozdja, Čebelar, Ne prižigaj luči …), slišale pa se bodo tudi nekoliko manj znane. Ko pomislimo na Slakovo glasbo, imamo v ušesih tradicionalno izvedbo: glasbeni trio in moški kvartet. Na Gala koncertu pa bomo namesto klasičnih izvedb predstavili zelo raznolike.

Z nami bodo tudi izvajalci resne in vokalne glasbe: Manca Izmajlova in violinist Benjamin Izmajlov, baritonist Matjaž RobavsKvintet Vintgar, organist in pianist Gašper Konec ter harfistka Erika Frantar.

Iz vrst izvajalcev narodno-zabavne glasbe bodo nastopili: Modrijani, ansambli Nemir, Veseli Dolenjci ter Igor in zlati zvoki, pa tudi Slovenski citrarski kvartet

Iz vrst pevk in pevcev zabavne glasbe bodo zapeli: Irena Vrčkovnik, Skupina Proper in Vokalni band Kreativo. Na Gala koncertu bo nastopila tudi Radijska zasedba, ki jo bodo sestavljali naši radijski sodelavci. 

Gala koncert Radia Ognjišče
Gala koncert Radia Ognjišče

Med Slakovo glasbo se bo prepletala beseda Ivana Cankarja, katerega jubilejno leto letos obhajamo. V vlogi Cankarja se bo predstavil Marjan Bunič.

Vstopnice so že na voljo!

Vstopnice za Gala koncert so na voljo v tajništvu Radia Ognjišče (01 512 11 26), na blagajni Cankarjevega doma in na Petrolovih servisih.

Razstava posvečena Lojzetu Slaku

V Mali galeriji Cankarjevega doma si boste lahko na dan gala koncerta (18. 11.) med 13.30 in 19.00 ogledali razstavo o Lojzetu Slaku. Znanpo je, da je v enem od intervjujev rekel: »Moje plošče so moje knjige«. Prav ta stavek je postal simbol in rdeča nit, s katero družina Slak obuja bogato očetovo dediščino s tistimi, ki so bili del te zgodbe, in jo predajajo prihodnjim rodovom.

Pod tem sloganom so v zadnjih letih najprej ustvarili potujočo razstavo, ki je prvi del širše zasnovane razstave o Lojzetu Slaku in njegovem ansamblu. Na razstavi so kronološko predstavljeni vsi uradno izdani glasbeni nosilci (plošče, kasete, zgoščenke), opisani so pomembni dogodki ansambla, predstavljena so priznanja in zanimive fotografije Ansambla Lojzeta Slaka.

Z razstavo, ki je pojasnjena kar v treh jezikih, želijo predstaviti celoten glasbeni opus Lojzeta Slaka in hkrati obuditi ter zapisati čudovite spomine na številne nastope in turneje Ansambla Lojzeta Slaka. Vabimo vas da si jo ogledate.

Za sklep naj nas nagovorijo besede Toneta Pavčka, ki jih je napisal za Veliko pesmarico ansambla Lojzeta Slaka ob 40-letnici (2004): "Slak je pojem, je veljaven in uveljavljen znak glasbe na Slovenskem. To je tako, kot je Krka zvesta ljubica Novega mesta, kot je cviček radoživo tekoče veselje dolenjskih goric, kot je ajda simbol starožitja slovenskih polj. Tako je Slak znamenje na nebu slovenske narodno-zabavne glasbe, ki je zablestelo v prejšnjem stoletju in tudi v tem ne izgublja ne svetlobe ne slovesa."


Ne spreglejte: