Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:29

Plastični krožniki in pribor ter slamice bodo kmalu preteklost

Onesnaževanje, plastični odpadki
Foto © Pixabay

Plastični izdelki za enkratno uporabo, na primer krožniki, pribor, slamice, palice za balone in vatirane palčke, bodo v Evropski uniji verjetno kmalu preteklost. Evropski parlament je namreč pred kratkim sprejel pravila, po katerih bi jih z letom 2021 prepovedali. Izjema bi bili plastični izdelki za enkratno uporabo, ki še nimajo ustreznih alternativ oziroma so te v razvoju. Gre predvsem za posode za živila in lončke za pijačo, pri katerih bi države prosto odločale o ukrepih za znatno zmanjšanje porabe. Do leta 2025 bi bilo treba zagotoviti še vsaj 90-odstotni delež ločenega zbiranja pri plastenkah za pijačo, ob tem se vlažilnim robčkom, higienskim vložkom in tamponom obeta jasno in standardizirano označevanje z informacijami o pravilnem odlaganju odpadkov in njihovem negativnem okoljskem vplivu.

Direktivo o zmanjšanju vpliva plastike za enkratno uporabo je podprlo 571 evropskih poslancev, proti jih je bilo 53, 34 se jih je vzdržalo. Pravilom so zeleno luč med drugim prižgali vsi evropski poslanci iz Slovenije, med njimi Romana Tomc, ki je na odboru Evropskega parlamenta za ekonomske zadeve o tem pripravljala mnenje za svojo politično skupino Evropsko ljudsko stranko. "Zelo sem vesela. Na odboru je bilo namreč čutiti nekaj pritiskov s strani industrije, da ne bi sprejeli tako restriktivnih predlogov. Zato me je podpora res prijetno presenetila. Utapljamo se v plastiki, uporabljamo jo vsepovsod, tudi tam, kjer to ni utemeljeno."

V Bruslju so se pred oblikovanjem dokumenta lotili tudi več analiz, ki so med drugim pokazale, da v Evropski uniji s to potezo nikakor nismo pred ostalim svetom. Tudi to je presenetilo Tomčevo. "To je pred nami naredil že marsikdo, med drugim veliko azijskih in afriških držav."

Tomčeva opozarja, da bo treba posebno pozornost nameniti osveščanju, saj se nekatere navade ne spremenijo kar čez noč. Da je treba izobraževati tudi najmanjše, dodaja evropski poslanec Franc Bogovič, ki prav tako prihaja iz vrst Evropske ljudske stranke. Prepričan je tudi, da je treba vlagati v razvoj novih tehnologij za proizvodnjo bolj trajnostnih materialov. Da je boj proti plastiki tudi priložnost za gospodarstvo in nova delovna mesta, se strinja evropski poslanec iz vrst Zelenih Igor Šoltes.

Evropski parlament mora počakati še stališče Sveta Evropske unije, nato bodo sledila pogajanja in dokončna odločitev.

Ne spreglejte: