Ljubljana, ponedeljek, 22. april 2019, 06:53

Karavana migrantov iz Srednje proti Severni Ameriki

Karavana migrantov na poti preko Gvatemale in Mehike proti ZDA
Foto © Vatican News

"Priseljenci so bili vedno v središču Cerkve, ta pa se vedno zavzame zanje, ker potrebujejo našo zaščito in pomoč."

Približno tri tisoč migrantov z območja Srednje Amerike te dni pešači proti mehiško-ameriški meji v upanju, da pridejo v ZDA. Da bo karavano zaustavil in na mejo z Mehiko poslal vojsko, je že napovedal ameriški predsednik Donald Trump. Prav nasprotno sporočilo o migracijah pa je včeraj poslal Vatikan, ko je podprl svetovno pobudo Caritas Internationalis za izražanje solidarnosti z migranti in begunci.

Predsednik Caritas Internationalis kardinal Luis Antonio Tagle je v sklopu kampanje Skupaj na poti, ki poteka že od lanskega leta, uradno odprl pobudo romanja, namen katere je zbliževanje lokalnih skupnosti in migrantov. Skupino je včeraj v Vatikanu posebej pozdravil tudi papež, po mnenju katerega lahko ta pobuda preoblikuje naš odnos do migrantov. Podobne sprehode, cilj katerih je doseči skupno milijon prehojenih kilometrov po vsem svetu, so že organizirale različne podružnice Karitas.

Medtem se ZDA približuje nov val migrantov z juga, še posebej iz Hondurasa, kjer v zadnjem času narašča nasilje uličnih tolp, pred katerim beži čedalje več družin, tudi z majhnimi otroki. Teh ni malo v karavani, ki preko Gvatemale napreduje proti Mehiki in naprej proti severu. Pri poskusih prečkanja mehiško-gvatemalske meje ni šlo brez spopadov s policisti, ki pa karavane niso uspeli zadržati. Predsednik ZDA Donald Trump je migrante že večkrat posvaril, naj se obrnejo, in grozil z zaprtjem meje. Kot je zapisal na Twitterju, potekajo prizadevanja za zaustavitev navala nezakonitih tujcev ter v luči bližajočih se kongresnih volitev krivdo za migrantski val pripisal demokratski stranki.

Kardinal Tagle med prebežniki
Kardinal Tagle med prebežniki

Vodja odbora za migracije pri ameriški škofovski konferenci škof Joe Vazquez se je na migrantski val iz Srednje proti Severni Ameriki odzval z besedami: »Prednostna naloga je skrb za tiste, ki potujejo. Priseljenci so vedno v središču Cerkve, ta pa se vedno zavzame zanje, ker potrebujejo našo zaščito in pomoč.« Kot poudarja, veliko število migrantov beži pred revščino in korupcijo, radi bi preprosto poskrbeli za svoje družine. Zato bi jim morale države po njegovem mnenju prisluhniti. »Jasno, da je treba vsakega migranta preveriti in se z njim sporazumeti ter se prepričati o pravih vzrokih za njegovo potovanje, kajti so človeška bitja in pravico imajo, da zapustijo okoliščine, kadar v njih ne morejo več živeti. Prav tako imajo države pravico nadzirati in varovati svoje meje v skladu z zakonodajo,« je za angleško uredništvo Radia Vatikan še dodal škof.

Škof Joe Vazquez
Škof Joe Vazquez

Ne spreglejte: