Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 19:03

Voditelji članic Evropske unije pričakovano brez preboja v razpravi o brexitu

Zastava EU
Foto © priloznosti_eu

Razprava voditeljev Evropske unije o odhodu Velike Britanije pričakovano ni prinesla preboja. Kot kaže, premierka te države Theresa May kljub pozivom h konkretnim in ustvarjalnim predlogom sinoči ni predstavila bistvenih novosti. A nakazala je pripravljenost na nekajmesečno podaljšanje prehodnega obdobja od brexita do sklenitve sporazuma o prihodnjih odnosih. Premikov zelo ni niti v pogovorih o vročih migracijskih temah, ki so bile danes na mizah voditeljev povezave, zbranih v Bruslju.

Voditelji Evropske unije so ugotovili, da za izredni novembrski vrh o brexitu ni zadostnega napredka, pogajanja se bodo nadaljevala, a še ni jasno kdaj. V slepi ulici so se znašla zaradi meje na irskem otoku. "Upam, da bomo v prihodnjih tednih in mesecih dorekli to vprašanje. Izogniti se trdemu brexitu je naš skupni interes," je bil jasen avstrijski kancler Sebastian Kurz. "Potrebujemo čas, več časa. Z delom bomo nadaljevali mirno in potrpežljivo," je poudaril glavni pogajalec povezave Michel Barnier. Več časa naj bi strani pridobili tudi s podaljšanjem prehodnega obdobja. Da je ta ideja v igri, je potrdila Mayeva. "Šlo bi le za nekaj mesecev. A bistveno je, da se to zelo verjetno ne bo zgodilo, saj se trudimo, da bi bil ločitveni sporazum zunaj do konca decembra 2020."

Predlog za vzpostavitev enote 10.000 varuhov meje Evropske unije do leta 2020, obvezne kvote sprejemanja prebežnikov in sodelovanje z afriškimi državami so bile med drugim današnje teme zasedanja voditeljev povezave. "Okrepiti moramo zunanjo mejo. Težava ni znotraj Evropske unije, ampak okoli nje. Pomagati moramo državam, kot so Italija, Grčija, Francija, Španija, Malta, Nemčija … Razmere tam so zelo resne. Potrebujemo več solidarnosti, več sodelovanja," je bil ob tem jasen predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani.

Voditelji Evropske unije naj bi pozvali k vzpostavitvi pravne podlage za kazensko ukrepanje proti odgovornim za kibernetske napade. V Bruslju se namreč bojijo vmešavanja v volitve, ki bodo maja prihodnje leto.

Ne spreglejte: