Ljubljana, nedelja, 24. marec 2019, 18:30

Dr. Zupančič: Kampanja proti Kavanaughju je bila maligna

Prisega Bretta Kavanaughja
Foto © Wikipedia

Gibanja za življenje čez veliko lužo so pozdravila slovesno prisego Bretta Kavanaughja na položaj vrhovnega sodnika ZDA. Kot poudarjajo, se zavzema za nerojene, za zaščito zakonske zveze moža in žene, za pravico otrok do očeta in matere, prav tako zagovarja versko svobodo. Kavanaughjeva pot do ene pomembnejših funkcij v državi je bila precej težka, saj se je v zadnjem času soočal z obtožbami o spolnem nadlegovanju, ki naj bi ga zagrešil v najstniških in študentskih letih. Dokazov za to ni. Marsikdo meni, da so se na hrbtu njegove kandidature za sedež v vrhovnem sodišču ZDA lomila kopja med republikanci in demokrati. Prvi imajo namreč zdaj v tej pomembni ustanovi večino.

Kavanaugh je v svojih karieri prestal že šest preiskav, ki jih pred imenovanji na najvišja mesta v državni upravi opravi FBI. Obtožbe o spolnem nadlegovanju se niso pojavile v nobeni. Na dan so prišle ob njegovi kandidaturi za vrhovnega sodnika ZDA. Na to je opozoril naš nekdanji ustavni sodnik in nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič. "To sem podrobno spremljal prek interneta. Kampanja proti njemu je bila maligna. Za tem je stala histerična kamarilja." Dr. Zupančič je prepričan, da je šlo za pogrom nad nekom, ki je republikanec in ki meni, da je splav nedopustno dejanje. Kot je dodal, so ga zato nekateri želeli onemogočiti, pri čemer so uporabili zelo umazana sredstva. "Ni jim uspelo, zdaj iščejo vse razloge, da bi ga še naprej blatili."

Zgovorno je spremenjeno razmerje med republikanci in demokrati na vrhovnem sodišču ZDA 5 proti 4, do katerega je prišlo s Kavanaughjevim imenovanjem. "Vrhovni sodniki, ki so v tem negativnem smislu liberalistični, so zdaj štirje. Teh, ki imajo bolj principielno stališče o varovanju življenja, kar je pravno imperativno, sprejemljivo in podprto, je pet."

Po besedah dr. Zupančiča je v tem primeru politična mentaliteta, ki jo poznamo tudi v Sloveniji, pokazala svoj pravi obraz. "Na Kavanaughju niso našli nobenega madeža. Ta stvar je bila sproducirana, zrežirana in zorkestrirana. Tudi če bi bil z desnega ideološkega pola imenovan kdo drug, bi se prav tako spravili nanj. A pri Kavanaughju za to ni bilo nobene podlage, zato so to igro izgubili," je še povedal naš nekdanji ustavni sodnik in nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice za Radio Ognjišče.

Ne spreglejte: