Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

Krščansko-socialna unija na Bavarskem oslabljena

Svet | 15.10.2018, 15:14 Tone Gorjup

Krščansko-socialna unija je na včerajšnjih deželnih volitvah na Bavarskem izgubila absolutno večino v deželnem parlamentu. Stranko je podprlo 37,2 odstotka volivcev, kar je deset odstotkov manj kot na prejšnjih volitvah. Ankete so ji napovedovale še slabši izid, le okoli 33-odstotno podporo. Vodstvo CSU je danes kljub temu podprlo Markusa Söderja za nov mandat ministrskega predsednika. Največji poraženec volitev so socialdemokrati, ki so ostali pod desetimi odstotki podpore. Zeleni so skoraj podvojili razultat iz leta 2013, Alternativa za Nemčijo, ki je prvič sodelovala na volitvah, je četrta najmočnejša stranka v parlamentu.

Vodstvo bavarske Krščansko-socialne unije je dan po občutnem porazu stranke na deželnih volitvah na Bavarskem podprlo Markusa Söderja za nov mandat predsednika vlade te nemške zvezne dežele. Stranka, ki je doslej vladala s 47,7 odstotno podporo, je doživela hud poraz, ki ga je dober poznavalec nemškega političnega sveta dr. Aleš Maver pospremil z besedami: »Gre za drugi najslabši rezultat te stranke v njeni zgodovini. Toda glede na napovedi zadnjega tedna se zdi, da je lahko celo zmerno zadovoljna, saj brez nje vlade ne bo mogoče sestaviti.« Poraz je kmalu po včerašnjem zaprtju volišč priznal tudi Markus Söder: »Volilni izid ponižno sprejemamo in iz njega se moramo kaj naučiti ... vendar je nekaj jasno že zdaj, kljub drugačnim napovedim je CSU ostala največja stranka in bo odločala o sestavi vlade.« Druga najmočnejša stranka bodo Zeleni, ki so dobili 17,5 odstotkov glasov, 9 odstotkov več kot 2013. Socialdemokrati, ki jih je tokrat podprlo 9,7 odstotkov Bavarcev so izgubili več kot polovico podpore. Desničarska Alternativa za Nemčijo, ki je tokrat prvič nastopila na volitvah, je prejela 10,2 odstotka glasov. Konservativni Svobodni volivci so zbrali 11, 6 odstotka glasov. Liberalcem, ki se pred petimi leti niso uvrstili v deželni parlament, je tokrat uspelo zbrati 5.1 odstotno podporo. Levica se ni uvrstila v parlament. Na volišča je sicer prišlo kar 72 odstotkov volilnih upravičencev.

Aleš Maver je premike v volilnem telesu komentiral takole: »Leva sredina je na Bavarskem tradicionalno precej šibkejša kot ponekod drugod, zlasti na severu Nemčije. In politična večina je tudi tokrat krepko desno od sredine, saj je Krščansko-socialna unija izgubljana ne na račun levo sredinskih strank ampak na račun Alternative za Nemčijo, ki jo nekako uvrščamo desno od nje in pa na račun Svobodnih volivcev, ki so ji vsebinsko najbližji. Po drugi strani je prišlo do zamenjave med socialdemokrati in zelenimi, tako da so socialdemokrati padli pod deset odstotkov, kar je tudi v nemškem merilu izredno redek dogodek.« V bavarskem parlamentu, ki bo imel 205 sedežev, bo imela CSU 85 poslancev, Zeleni 38, Svobodni volivci 27, Alternativa za Nemčijo in socialdemokrati po 22 in liberalci 11 poslancev. S katero stranko bi oblikovali koalicijo, v CSU, kjer so doslej vladali sami, še niso razkrili. Mediji kot najverjetnejše omenjajo konservativne Svobodne volivce; skupaj bi imeli 212 glasov v parlamentu.

Dan po volitvah na Bavarskem evropski tisk svari pred posledicami za vladajočo koalicijo v Berlinu, nekateri tudi za Evropsko unijo. Nizozemski De Volkskrant opozarja, da bo v prihodnjih tednih treba v Berlinu odgovoriti na vprašanje, koliko prepričljiva je še velika koalicija, ki se opoteka. Italijanski časnik Corriere della Sera piše, da so volitve na Bavarskem opozorile, da bo v nemškem političnem svetu prišlo do velikih prelomov, saj Nemčija ni več trden motor na evropskem odru. Kanclerka Angela Merkel je oslabljena. Španski El Mundo pa opozarja, da so volitve povzročile nov politični potres v Evropi, saj gre za dodaten udarec evropskemu projektu in možnosti za krepitev vrednot, na katerih temelji. Več časnikov ugotavlja, da se je z volitvami okrepil pritisk na vodjo CSU Horsta Seehoferja, naj odstopi.

Svet, Evropska Unija
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.