Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Bavarci na volitvah odločajo o usodi Krščansko-socialne unije in zvezne dežele

| 14.10.2018, 09:42

Na Bavarskem so se z odprtjem volišč ob 8. uri začele deželne volitve, na katerih 9,5 milijona Bavarcev odloča o novi sestavi deželnega parlamenta. Glede na napovedi se bo v najbogatejši nemški zvezni deželi končala prevlada Krščansko-socialne unije, kar bo pomemben preizkus tudi za vladajočo koalicijo v Berlinu. Za komentar smo vprašali dobrega poznavalca nemških političnih razmer publicista dr. Aleša Mavra.

Prve izide vzporednih volitev je pričakovati po 18. uri, ko se bodo zaprla volišča, začasne rezultate pa pozno zvečer ali jutri.

CSU ima kot najmočnejša stranka na Bavarskem ministrske predsednike od leta 1957, večinoma vlada z absolutno večino. A glede na ankete se ji danes obeta le 33-odstotna podpora, kar pomeni, da bo Bavarska po volitvah najverjetneje dobila drugo vladajočo koalicijo v 60 letih.

Uspeh medtem pričakujejo Zeleni in skrajno desna Alternativa za Nemčijo.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.