Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 11:12

Frankfurtski knjižni sejem torišče različnih idej

0:00
0:00
Knjige
Foto © knjigarna.ognjisce.si

Frankfurt v Nemčiji je tudi letos prizorišče največjega knjižnega sejma na svetu. Za stroko je vrata odprl včeraj, konec tedna se bo med stojnice lahko podala še širša javnost. Tam se mudi tudi urednik knjižnega programa Založbe Ognjišče mag. Božo Rustja, kot nam je zaupal, so takšni dogodki torišče novih idej.

Tokratni mednarodni knjižni sejem v mestu ob reki Majni je že 70. po vrsti. Založba Ognjišče je njegova redna obiskovalka. "Leta 1990, točneje 4. oktobra, na god svetega Frančiška, sem šel prvič na ta sejem. Vmes ga le nekaj let nisem obiskal, ker sem bil na študiju v Rimu. Drugače pa, da, lahko govorimo o 28 letih," se je v pogovoru za Radio Ognjišče spominjal mag. Rustja. Kot je dodal, vtis vsakokrat naredi ogromen prostor s številnim halami. Letos naj bi se predstavilo približno 7.000 razstavljavcev iz več kot sto držav. "Nemogoče je obiskati vse, zato je treba narediti selekcijo. Mi obiščemo založnike, s katerimi že sodelujemo, a navežemo tudi stike z novimi. Vendar ni nič prepuščeno naključju." Mag. Rustja se rad ustavi tudi pri slovenski nacionalni stojnici, za vse ostalo nato običajno zmanjka časa.

"Na sejmih dobimo največ idej, največ predlogov. Takšni sejmi so na nek način dragoceni, saj pokažejo načrte za prihodnost, kaj nameravajo nekateri izdati. Zame je tudi zelo važno, da lahko primem knjigo v roke, da vidim, kako bo izgledala," je pojasnil mag. Rustja.

Že leta se vrstijo opozorila, da časi niso naklonjeni založništvu, da v branži vztraja trend padanja ter da knjižni trg kupce izgublja na račun interneta in družbenih omrežij. Frankfurtski knjižni sejem, tako mag. Rustja, tega ne kaže in v tem smislu pravzaprav preseneča. "Tam je vedno znova ogromno založnikov, predstavljenih je ogromno knjig. Človek tam res nima občutka, da natisnjena knjiga, knjiga na papirju izginja." Da bi tako tudi ostalo, predvsem tuji založniki skrbijo z različnimi inovacijami, ki jih med drugim predstavljajo na frankfurtskem knjižnem sejmu in ob ostalih podobnih mednarodnih dogodkih.

Ne spreglejte: