Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Mladi na srečanju v Varšavi (foto: Družina)
Mladi na srečanju v Varšavi

40 tisoč mladih Poljakov molilo za sinodo

Svet | 11.10.2018, 10:40 Marjana Debevec

Približno 40.000 mladih je minuli konec na Narodnem stadionu v Varšavi molilo za uspeh škofovske sinode o mladih, ki trenutno zaseda v Vatikanu. Na programu dvanajsturnega srečanja so bili molitev, konference in pričevanja, pa tudi koncerti in umetniške predstave. Prireditelji srečanja v Varšavi so povedali, da je šlo za najbolj množično srečanje mladih med zasedanjem tokratne škofovske sinode.

Po besedah p. Rafala Jarosiewicza se želijo »duhovno povezati s sinodo in zanjo moliti«. Srečanje je bilo posvečeno vsem ljudem, ki so na poti skozi življenje izgubili Boga, pa tudi tistim, ki Ga poznajo, vendar se morajo okrepiti in si sami želeti, da bi se na tej poti premaknili naprej.

»Vi ste upanje Cerkve. Vi ste upanje sveta!«

Varšavski kardinal Kazimierz Nycz se je mladim po bogoslužju zahvalil za njihovo vez s sinodo in papežem Frančiškom: »To je sinoda o vas in za vas! Vi ste upanje Cerkve. Vi ste upanje sveta!«

Poleg molitvenega srečanja pa je skupina mladih bedela in molila za namene sinode v svetišču na Jasni Gori v Čenstohovi, kjer hranijo znamenito podobo »Črne Marije«. Poljska škofovska konferenca je še sporočila, da več kot 122.000 mladih z vse Poljske za sinodo moli z »molitvenimi sporočili«.

Sinoda: poslušanje, spreobrnjenje in vloga žensk

Na torkovi tiskovni konferenci po končanem popoldanskem zasedanju sinode pa so predstavili teme, o katerih so ta dan razpravljali udeleženci srečanja: poslušanje, spreobrnjenje in (znova) vloga žensk.

Kot je povedal indijski kardinal Oswald Gracias, imajo mladi po vsem svetu kljub različnim položajem in razmeram enake osnovne želje: želijo si, da bi jih jemali resno, jim prisluhnili, pustili, da prispevajo svoj delež, predvsem pa, da bi jim zaupali. Kardinala so se močno dotaknila pričevanja mladih.

O potrebnem spreobrnjenju Cerkve je govoril madagaskarski kardinal Desire Tsarahazana. Kot je dejal, je Cerkev na Madagaskarju vse vernike prosila, naj zagotovijo, da njihova vera in življenje ne bosta ločena, kar je klic k spreobrnjenju celotne Cerkve. Mladi v tej državi so še vedno navdušeni nad vero in v njej zelo dejavni, kljub temu pa se ne morejo izogniti močnim zunanjim vplivom, kot sta skrajna revščina in brezposelnost, ki pogosto vodita v korupcijo.

Tudi v torek so na sinodi razpravljali o vlogi žensk v Cerkvi. Kardinal Gracias je dejal, kako si papež Frančišek za ženske v Cerkvi ne želi le »kozmetičnih sprememb«, ampak odgovornost in položaje, na katerih bodo tudi sprejemale odločitve. Mladim se zdi ta tema izredno pomembna, saj živijo v svetu, v katerem so odnosi med moškimi in ženskami močno spremenjeni.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...