Ljubljana, petek, 19. april 2019, 06:44

Se obeta papežev obisk Severne Koreje?

Beatifikacija 214 korejskih mučencev
Foto © CTV/AP

"Če bo sveti oče kdaj obiskal Pjongjang, mu bom izrekel prisrčno dobrodošlico."

V Vatikan bo v okviru evropske turneje v sredo pripotoval južnokorejski predsednik Mun Dže In. V četrtek ga bo sprejel tudi papež Frančišek, južnokorejski predsednik pa naj bi mu ob tej priložnosti predal vabilo severnokorejskega predsednika.

Svetovni mediji so v teh dneh poročali, da naj bi severnokorejski predsednik Kim Jong Un papeža Frančiška povabil na obisk v svojo državo. Njegovo vabilo naj bi mu osebno predal južnokorejski predsednik Mun Dže In, ki se bo s svetim očetom srečal ta četrtek.

Dan prej, torej v sredo, se bo predsednik Mun, ki je katoličan, udeležil svete maše, ki jo bo za mir na Korejskem polotoku v vatikanski baziliki daroval vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Severna Koreja si trenutno prizadeva za večje priznanje s strani mednarodne skupnosti. Pri tem jo podpira tudi Južna Koreja, katere predsednik Mun se je v zadnjih mesecih že večkrat srečal z Unom. Slednji naj bi svojo namero o povabilu svetemu očetu Munu sporočil med septembrskim srečanjem. Njegovo sporočilo papežu naj bi se glasilo: »Če bo sveti oče kdaj obiskal Pjongjang, mu bom izrekel prisrčno dobrodošlico

Papež Frančišek sicer pozorno spremlja dogajanje na Korejskem polotoku. Ob obisku Južne Koreje leta 2014 je maševal za spravo na omenjenem polotoku. Podprl je tudi mirovne pogovore med obema Korejama ter med Severno Korejo in ZDA. Nedavno pa je dejal, da bi prihodnje leto rad obiskal Japonsko. Postanek v Severni Koreji bi bil torej v tem primeru mogoč.

Severna Koreja sicer velja za eno izmed držav, kjer so človekove pravice, med katerimi je tudi verska svoboda, najbolj ogrožene.

Ne spreglejte: