Alen SalihovićAlen Salihović

Se obeta papežev obisk Severne Koreje?

Svet | 14.10.2018, 00:58 Marjana Debevec

V Vatikan bo v okviru evropske turneje v sredo pripotoval južnokorejski predsednik Mun Dže In. V četrtek ga bo sprejel tudi papež Frančišek, južnokorejski predsednik pa naj bi mu ob tej priložnosti predal vabilo severnokorejskega predsednika.

Svetovni mediji so v teh dneh poročali, da naj bi severnokorejski predsednik Kim Jong Un papeža Frančiška povabil na obisk v svojo državo. Njegovo vabilo naj bi mu osebno predal južnokorejski predsednik Mun Dže In, ki se bo s svetim očetom srečal ta četrtek.

Dan prej, torej v sredo, se bo predsednik Mun, ki je katoličan, udeležil svete maše, ki jo bo za mir na Korejskem polotoku v vatikanski baziliki daroval vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin.

Severna Koreja si trenutno prizadeva za večje priznanje s strani mednarodne skupnosti. Pri tem jo podpira tudi Južna Koreja, katere predsednik Mun se je v zadnjih mesecih že večkrat srečal z Unom. Slednji naj bi svojo namero o povabilu svetemu očetu Munu sporočil med septembrskim srečanjem. Njegovo sporočilo papežu naj bi se glasilo: »Če bo sveti oče kdaj obiskal Pjongjang, mu bom izrekel prisrčno dobrodošlico

Papež Frančišek sicer pozorno spremlja dogajanje na Korejskem polotoku. Ob obisku Južne Koreje leta 2014 je maševal za spravo na omenjenem polotoku. Podprl je tudi mirovne pogovore med obema Korejama ter med Severno Korejo in ZDA. Nedavno pa je dejal, da bi prihodnje leto rad obiskal Japonsko. Postanek v Severni Koreji bi bil torej v tem primeru mogoč.

Severna Koreja sicer velja za eno izmed držav, kjer so človekove pravice, med katerimi je tudi verska svoboda, najbolj ogrožene.

Svet, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...