Ljubljana, sobota, 19. januar 2019, 03:15

Kovanci iz vodnjaka Trevi navsezadnje le Karitas

Po tednu polemik je županja Rima za vatikanski dnevnik povedala, da bo Rimska karitas deležna kovancev ne samo iz vodnjaka Trevi, ampak tudi iz drugih vodnjakov, kamor turisti v upanju na uresničitev želja mečejo kovance.


AVDIO: »Pričakujem enkraten dogodek!«

25 mladih iz Slovenije bo nocoj odpotovalo v Panamo, kjer se bo v četrtek začelo Svetovno srečanje mladih. Slovence spremljajo štirje duhovniki, v torek pa se jim bo kot predsednik odbora za mlade in slovenski predstavnik na sinodi pridružil tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl. Zanje bo pripravil kateheze ter se udeležil srečanj s papežem Frančiškom.


AVDIO: Ukrajina bo morala ob volitvah dokazati, da ni kot Rusija

Ukrajino marca čakajo volitve. Predsedniku Petru Porošenku javnomnenjske raziskave za zdaj ne napovedujejo še ene zmage. Marsikdo je prepričan, da je prav zato nedavni incident z Rusijo v Črnem morju izkoristil za ekspresno razglasitev vojnega stanja, kar je po približno mesecu dni preklical. A razmere v tem delu sveta ostajajo napete, odnosi med Kijevom in Moskvo bodo gotovo pomemben del kampanje.


Kam gredo kovanci iz rimskega vodnjaka Trevi?

Rimska karitas bo prikrajšana za milijon in pol evrov oziroma 15 odstotkov svojega letnega proračuna. Trenutna rimska oblast, ki jo vodi levo populistično gibanje Petih zvezd, je namreč odločila, da ji z aprilom ne bo več dodeljevala kovancev iz vodnjaka Trevi, kar je bila praksa od leta 2001. Namenila jih bo podjetju, ki vzdržuje vodnjak, za socialne projekte in vzdrževanje kulturne dediščine. Rimska karitas je zaskrbljena.


Ko se povsem brišeta ženski in moški spol

Evropski parlament je konec leta sprejel nove smernice, ki piscem pravnih aktov, tolmačem in prevajalcem priporočajo uporabo spolno nevtralnega jezika. Gre za nov poskus uvajanja teorije spola v ustanove Evropske unije.


Pakistanski imami proti skrajšništvu v islamu

500 pakistanskih imamov je podpisalo dokument, v katerem zapovedujejo, da nihče ne sme biti ubit iz verskih razlogov ter obenem zavračajo vsakršni verski ekstremizem. Izrekajo se tudi v prid pakistanske kristjanke Asie Bibi, ki še vedno ne sme zapustiti države. Medtem so katoličani v Pakistanu letošnje leto posvetili delu za mir in dialog.


Papež nenapovedano obiskal samostan klaris

Papež Frančišek je v petek nenapovedano obiskal klavzurni samostan klaris Vallegloria v občini Perugia, da bi sestre opogumil pri njihovem kontemplativnem življenju. Njegove poti v pokrajino Umbria ni preprečil niti sneg, ki je pobelil goro Subasio.


Škofje iz Evrope, Amerike in Južne Afrike v Sveto deželo

Predstavniki škofovskih konferenc Evrope, Severne Amerike in Južne Afrike začenjajo tradicionalno po novoletno romanje v Sveto deželo. Tokrat bo njihovo srečanje potekalo pod geslom: Kristjani v Izraelu - izzivi in priložnosti. Sveti sedež omenjena srečanja pripravlja že 20 let, da bi podprl krščanske skupnosti v Sveti deželi in spodbudil solidarnost s strani krajevnih Cerkva.


Madura, ki je državo pahnil v skrajno revščino, bo danes znova zavzel predsedniški stolček

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro bo danes s slavnostno prisego začel svoj drugi predsedniški mandat, ki ga opozicija in Cerkev označujeta za nelegitimnega. Njegova država je čedalje bolj osamljena v mednarodnih odnosih, sooča pa se tudi s hudo gospodarsko in humanitarno krizo.


Trump opozarja na varnostno krizo, demokrati menijo, da je umetno ustvarjena

Predsednik Donald Trump je v televizijskem nagovoru skušal prepričati Američane, da je na južni meji vse večja humanitarna in varnostna kriza. Demokrata Nancy Pelosi in Chuck Schumer pa sta prek medijev odgovorila, da Trump umetno ustvarja krizo, ker želi denar za zid na meji. Ameriški predsednik, kljub nekaterim ugibanjem, izrednih razmer ni razglasil.


Novejše novice | Starejše novice