Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 19:07

Evropski parlament za več sredstev za zaposlovanje mladih

Evropski poslanci so na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu med drugim sprejeli pogajalsko stališče o finančnem okviru Evropske unije za obdobje med letoma 2021 in 2027. Razdelili so tudi zneske za posamezne programe. Zdaj so pripravljeni na pogajanja s članicami, a te še niso našle skupnega jezika. Evropski poslanci upajo, da bo dober dogovor, ki mu morajo nato prižgati zeleno luč, dosežen še pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo maja prihodnje leto.


Odločilen napredek v pogajanjih o brexitu

Britanska vlada je sinoči podprla osnutek dogovora o izstopu iz Evropske unije. Skoraj šesto strani dolg dokument morata potrditi še Evropski parlament in Svet Evropske unije, največja preizkušnja pa ga čaka v britanskem parlamentu. Nekateri poslanci namreč predlaganemu dogovoru ostro nasprotujejo, ker po njihovem ogroža nadaljnji obstoj Združenega kraljestva.


Ubogi ta teden v Vatikanu brezplačno k zdravnikom

Pred baziliko sv. Petra v Vatikanu so uredili ambulantno zdravstveno središče za uboge. V kompleksu 20 kontejnerjev lahko brezdomci in finančno šibki meščani Rima od ponedeljka do nedelje ta teden prejemajo brezplačno pomoč zdravnikov specialistov.


Shodi v podporo Asiji Bibi po vsem svetu

V Italiji so se včeraj začeli shodi v podporo pakistanski materi Asiji Bibi, ki še vedno čaka na odločitev sodišča po pritožbi na njeno oprostitev. Udeleženci shodov od mednarodne diplomacije zahtevajo, naj Bibijevo, njeno družino in odvetnika preselijo na varno.


Kaj lahko prinese mednarodna konferenca o Libiji, ki jo gosti Italija?

Italija gosti mednarodno konferenco o Libiji. Namen je obuditi zastale politične procese v nemirni severnoafriški državi ter doreči pripravo parlamentarnih in predsedniških volitev. Čeprav je napovedal bojkot srečanja, je v Palermo na Sicilijo prišel tudi general Halifa Haftar, ki ima pod nadzorom vzhodno Libijo. To utegne dati določen zagon prizadevanjem za razrešitev zapletenih razmer, čeprav geopolitični analitik dr. Laris Gaiser opozarja, da je treba ostati na realnih tleh.


AVDIO: Podnebno romanje: En narod, en cilj

Podnebni romarji, navdihnjeni s papeževo okoljsko okrožnico »Hvaljen, moj Gospod«, so se podali peš iz Vatikana do poljskega mesta Katovice, kjer bo decembra svetovna podnebna konferenca. Dva romarja smo gostili v petkovi oddaji Doživetja narave. Francozinja Louise Peltier in Filipinec AG Sano sta nam predstavila poziv za podnebno pravičnost svetovnim voditeljem, ki se bodo pod okriljem Združenih narodov decembra zbrali v Katovicah na Poljskem.


Leta 2020 mednarodni evharistični kongres na Madžarskem

Papež Frančišek je v soboto sprejel udeležence plenarnega zasedanja komisije za mednarodne evharistične kongrese. Slednja se pripravlja na evharistični kongres, ki bo v Budimpešti od 13. do 20. septembra 2020. Poudaril je, da je treba evharistijo prevesti v kulturo, ki bo ljudi spodbujala k ljubezni, solidarnosti, miru, družini in varovanju stvarstva.


Bog razkrinka tiste, ki zatirajo šibkejše

Papež je opoldanski nagovor osredotočil na današnji evangelij o dveh novčičih uboge vdove. Pozval je, naj se ponižno in radodarno darujemo za Gospoda in druge ljudi. Dodal je, da Jezus razkrinka tiste, ki zatirajo šibke in zlorabljajo religijo. Bog ne presoja količine, ampak kakovost. Zato pomislimo na ubogo vdovo, ko se šopirimo z dejanji pomoči. Pomagala nam bo, da bomo sledili temu, kar zares šteje, in ostali ponižni.


Krščanski moški zavzeli Rim

V Rimu je v tem tednu potekalo prvo mednarodno srečanje krščanskih mož, ki se ga je udeležilo tudi 11 predstavnikov iz Slovenije. Vsak dan jih je nagovoril papeški pridigar p. Raniero Cantalamessa, skupaj pa so tudi molili, slavili in prisluhnili osebnim pričevanjem.


Dr. Maver: Krvava drama na vzhodu Ukrajine še ni končana

Različne spominske slovesnosti, ki se vrstijo ob stoti obletnici konca prve svetovne vojne, ne minejo brez poudarjanja pomena miru. Medtem ko je ta dobrina za marsikoga na stari celini samoumevna, za zdaj ostaja le velika želja prebivalcev vzhodne Ukrajine, kjer napetosti ne poležejo. Da smo na ta spor kar pozabili, ugotavlja politični analitik in publicist dr. Aleš Maver.


Novejše novice | Starejše novice