Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 11:09

Kardinal Puljić po volitvah v BiH: Žalosten sem!

Kardinal Vinko Puljić
Foto © Wikipedija

Volitve v Bosni in Hercegovini bodo kot kaže krizo v državi le še poglobile. Potem, ko so vse tri entitete dobile približno enak odstotek, mednarodna skupnost opozarja na neustavnost volitev. Spomnimo, da ustavno sodišče lani kot neustavno opredelilo določila volilnega zakona o načinu posrednih volitev poslancev iz skupščin desetih kantonov v zgornji dom parlamenta Federacije BiH. Da bi moralo priti do spremembe zakona je opozoril tudi sarajevski kardinal Vinko Puljić.

Ameriški State Department je čestital državljanom Bosne in Hercegovine za udeležbo na splošnih volitvah in zagotovil, da državi ohranjata trajno prijateljstvo, ZDA pa so zavezane stabilni in napredujoči državi. Obenem pa ZDA delijo skrbi mednarodne skupnosti glede volilnega procesa.

Zaskrbljeni so predvsem glede natančnosti volilnih seznamov, nepristranskosti opazovalcev volitev, enakopravnega dostopa medijev in zlorabe javnih virov. Ustanove v BiH so pozvali k odpravi pomanjkljivosti, državljane in deležnike pa naj pritožbe usmerijo skozi uveljavljene pravne kanale.

Tudi Evropska unija pričakuje hitro oblikovanje oblasti na vseh ravneh in hitro oblikovanje zgornjega doma parlamenta Federacije BiH v skladu z odločitvijo ustavnega sodišča. To, da ustavne odločitve niso upoštevali, bi lahko privedlo do nezmožnosti oblikovanja oblasti v bošnjaško-hrvaški entiteti Federaciji BiH in parlamenta BiH, saj ni jasno, v skladu s katerimi pravili jih bodo oblikovali.

»Volitve so plod volilnega zakona. To je tudi največji problem, ker je ta zakon takšen, da drugemu narodu lahko izbere predstavnika. Jasno je, da bo to med ljudmi sprožilo nezadovoljstvo. Medtem pa dokler se volilni zakon ne spremeni, ostaja stanje takšno kot je,« je po poročanju hrvaške katoliške agencije IKA dejal kardinal Puljić, ki pričakuje, da bodo mednarodni voditelji in lokalni prebivalci razumeli, da takšen način, kot je sedaj, ne more biti vir zadovoljstva sobivanja in sodelovanja. »Žalosten sem, ker je mednarodna skupnost storila veliko napačnih potez in pustila lokalno prebivalstvo, da se samo ukvarja s tem vprašanjem. In če bi to vprašanje lahko rešili sami doma, pri reševanju tega ne bi potrebovali mednarodne skupnosti,« je bil oster kardinal Puljić. Da bi moralo priti do tako imenovanega sporazuma Dayton II, je pred leti za naš radio opozoril tudi banjaluški škof Franjo Komarica. »Vse okoliške kočije, okoliške države, gredo naprej, le Bosna in Hercegovina zaostaja. Sprašujem se, kje je kočijaž? Kaj počne? Konji so konji, a kočijaž je kočijaž in bolni ljudje v kočiji so bolni. Vi ste kočijaž, Evropa, Amerika? Kaj počnete s kočijo? To je nedopustno, sramotno in ne moremo se pomiriti. In Cerkev nima pravice biti tiho, to ji nalaga evangelij,« je bil oster Komarica in spomnil, kaj je vprašal kanclerja Kohla: »Kanclerju Kohlu, ki je bil sopodpisnik Daytona, sem dejal: 'Kako ste lahko dovolili, da lisice še naprej varujejo kokoši? Vi ste podpisali Daytonski sporazum in rekli: Ajde, drage kokoši, vrnite se v kokošnjak, tam vas čakajo lisice. To je smešenje žrtev. Vi nagrajujete zločince, a kaznujete žrtve. Po katerem mednarodnem načelu ste to storili.' On mi je odgovoril: 'Čakajte škof, to je prvi korak. Mi načrtujemo Dayton 2 in 3.' Sprašujem se, kdaj bo prišel ta Dayton 2 in 3.«

Ne spreglejte: