Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 08:06

Papež Frančišek: Zakonsko zvezo ogrožajo osebni interesi

Papež Frančišek
Foto © RV

Papež Frančišek je tudi ob današnjem prazniku rožnovenske Matere Božje z okna apostolske palače v Vatikanu nagovoril vernike in romarje zbrane na Trgu sv. Petra. Poseben pozdrav je namenil vsem, ki so se k molitvi zbrali v znamenitem svetišču v Pompejih. Ob tem pa znova prosil, da v mesecu oktobru vsak dan molimo rožni venec in ga zaključimo tako z molitvijo »Pod tvoje varstvo pribežimo sveta Božja Porodnica« kot s tisto k nadangelu Mihaelu: »Sv. nadangel Mihael, brani nas v boju zoper zlobnost in zalezovanje hudega duha«, da bi odbili napade hudega duha, ki hoče razdeliti Cerkev, je pojasnil.

Papež Frančišek se je oprl na evangeljski odlomek, ki smo ga slišali pri sveti maši in govori o Jezusovem pogledu na zakonsko zvezo (prim. Mr 10,2-16). Poudaril je, da je Jezusov nauk zelo jasen in ščiti dostojanstvo zakona, kot zvezo ljubezni, ki vključuje zvestobo. To kar zakoncema omogoča ostajati v medsebojni povezanosti je ljubezen, ki je v medsebojnem darovanju, podprtem s Kristusovo milostjo. Kadar pa v odnosu prevladajo zasebni interesi, ti vnašajo trpljenj in spravljajo zakon v krizo.

Sveti oče ob tem spominja, da si Cerkev neutrudno prizadeva za lepoto družine v skladu z Božjo zamislijo. Hkrati se trudi, da bi tisti, ki doživljajo zlom in bolečino odnosov, v Cerkvi občutili njeno konkretno materinsko bližino. V nadaljevanju papež Frančišek pojasnjuje, da »nas Božji način odnosa do njegovega nezvestega ljudstva – to je do nas – uči, da Bog zmore v svojem usmiljenju in odpuščanju ozdraviti ranjeno ljubezen. Zato v takšnih primerih od Cerkve ne pričakuje samo in takojšnjo obsodbo. Nasprotno, ob tolikih bolečih zakonskih brodolomih se Cerkev čuti poklicano živeti svojo prisotnost ljubezni in usmiljenja, da bi tako vsa ranjena in zbegana srca znova privedla k Bogu.«

Opoldanski nagovor je papež Frančišek sklenil s prošnjo, naj Devica Marija zakoncema, skladno z Božjo zamislijo, pomaga živeti in vedno obnavljati njuno medsebojno povezanost.

Ne spreglejte: