Ljubljana, nedelja, 09. december 2018, 23:34

Bo Opecu uspelo dogovoriti zmanjšanje načrpanih količin nafte?

Na Dunaju se danes začenja dvodnevno srečanje Organizacije držav izvoznic nafte – Opec. Srečanja naj bi se udeležili tudi predstavniki večjih proizvajalk črnega zlata, ki niso vključene v omenjeni kartel, na vrhu pa naj bi poskušali doseči dogovor o rezu v količine načrpane nafte, s čimer bi vplivali na rast cen. Precej pozornosti bo namenjene tudi odločitvi Katarja, da z novim letom zapušča organizacijo.


V Franciji napovedani novi protesti

Predstavniki rumenih jopičev kljub temu, da je francoska vlada napovedala moratorij na dvig cen goriva in elektrike ter ostrejše okoljske preglede prevoznih sredstev, za prihodnjo soboto napovedujejo nova zborovanja.


Dr. Kajfež Bogataj: Katovice so pomembne za razčiščenje položaja

Katovice na Poljskem gostijo 24. zasedanje konference pogodbenic okvirne konvencije Združenih narodov o podnebnih spremembah. Temeljni cilj razprav, vrstijo te dni, je sprejetje tako imenovane knjige pravil za izvajanje pariškega sporazuma od leta 2021 naprej. Predstavniki skoraj 200 držav imajo težko nalogo, na kar je za naš radio med drugimi opozorila klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj. Da bodo poskrbele, da se bo slišal tudi glas Cerkve in njen nauk, so se zavezale katoliške organizacije.


Šulinova: Smo družba, ki brez pomislekov meče stran stvari

Evropska unija je ena vodilnih v prizadevanjih za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki so vzrok podnebnih sprememb. Evropska poslanka Patricija Šulin je prepričana, da celovite rešitve ne bo brez širšega razumevanja tega problema. Kot je dodala, podobno velja za plastične izdelke za enkratno uporabo, saj onesnažujejo okolje in celo ogrožajo nekatere živalske in rastlinske vrste. Evropski parlament je pred kratkim na tem področju stopil korak naprej.


Parlament v Londonu zagrizel v dogovor o brexitu, glasoval bo čez teden dni

V parlamentu v Londonu so začeli petdnevno razpravo o dogovoru o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije. Odločanje bo sledilo prihodnji torek. Za zdaj kaže, da dokument ne bo prejel zadostne podpore, ne nasprotujejo mu le opozicijski, ampak tudi koalicijski poslanci. V vladi Therese May vseeno ostajajo optimistični, kot opozarjajo, alternative praktično ni.


S srečanja zunanjih ministrov Nata pričakovati opozorila Rusiji

V Bruslju so zbrani zunanji ministri članic Nata. Danes so pogovori med drugim usmerjeni v varnostne izzive na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki, jutri bodo prišle na vrsto razmere na Zahodnem Balkanu in izzivi, ki jih še naprej predstavlja Afganistan. Povsem na vrh programa dvodnevnega srečanja so uvrščena zadnja ravnanja Rusije. A več od ostrih opozoril in pozivov k odgovornemu obnašanju Moskve ni pričakovati.


Reformni ukrepi francoske vlade številne prebivalce pognali na ulice

Francijo že več tednov pretresajo protivladni protesti. Zadnji so se odvili preteklo soboto, ko se je na ulicah mest zbralo več kot 130 tisoč protestnikov, v nasilju je bilo poškodovanih več kot 260 ljudi, varnostne sile pa so pridržale 400 oseb. Francoski predsednik Emmanuel Macron si je včeraj ogledal nastalo škodo, po kriznem zasedanju s predstavniki vlade pa je pozval k pogovorom z voditelji protestnega gibanja rumenih jopičev.


Angelus na prvo adventno nedeljo

Medtem ko na Trgu sv. Petra v Vatikanu že stoji zasnova letošnjih jaslic, se je danes na njem zbralo izredno veliko romarjev, ki so želeli prisluhniti besedi papeža Frančiška, z njim moliti angelovo čaščenje in prejeti blagoslov. Tokrat so bili priče tudi njegovemu dejanju za mir v Siriji in v drugih delih sveta, kjer divja vojna. Skupaj s tisoči otrok in odraslih po svetu je na pobudo ustanove »Pomoč trpeči Cerkvi« prižgal svečo z željo, da bi plamenčki upanja razblinili temo vojne, kot je sam dejal. Hkrati je povabil k molitvi in k pomoči kristjanom, da bi mogli ostati v Siriji, kjer je že osem let vojna, kot pričevalci usmiljenja, odpuščanja in sprave.


Makedonski poslanci o ustavnih spremembah

Makedonski parlament bo obravnaval predlog ustavnih sprememb o novem imenu države Severna Makedonija. Preimenovanje je predvideno po dogovoru z Grčijo, uveljavitvi sporazuma pa nasprotujejo zlasti podporniki in člani stranke VMRO-DPMNE.


Pakistan: Grožnje in streljanje proti hčerama Asie Bibi

Islamski skrajneži so pred dnevi streljali na ograjna vrata, kjer živita dve hčeri Asie Bibi, pakistanske kristjanke, ki je bila zaradi bogokletja obsojena na smrtno kazen in konec oktobra spoznana za nedolžno. Od njene izpustitve iz zapora pred enim mesecem sta se morali zaradi groženj skrajnežev že 4-krat preseliti.


Novejše novice | Starejše novice