Ljubljana, torek, 18. junij 2019, 13:39

Kakšna ljubezen do Boga in duhovništva!

Iz Poljske prihaja novica o bogoslovcu Michalu Losu, ki se zaradi raka bori za življenje v eni od varšavskih bolnišnic. Zaradi svoje velike ljubezni do Boga in duhovništva je zaprosil, če sme duhovniško posvečenje prejeti pred svojo smrtjo.


Papež v Romuniji, 3. dan – beatifikacija 7 škofov mučencev

Papež se zadnji dan v Romuniji mudi v kraju Blaj. Dopoldne pa je za blažene razglasil 7 grškokatoliških škofov, ki so v času komunističnega zatiranja umrli v zaporih.


Papež v Romuniji, 2. dan - Transilvanija

Papež Frančišek je drugi dan obiska v Romuniji daroval mašo v Marijinem svetišču Sumuleu Ciuc v Transilvaniji, ki velja za eno največjih romarskih središč v državi. Tja verniki množično romajo predvsem na predvečer binkošti. Popoldne se bo v drugem največjem romunskem mestu Iasi srečal z mladimi in družinami.


Papež v Romuniji, 1. dan - Bukarešta

Papež Frančišek je začel svoje 30. mednarodno potovanje. Dopoldne je prispel v Romunijo, kjer se bo mudil do nedelje. Obisk v tej pravoslavni državi – katoličanov je 7 odstotkov - je v znamenju ekumenizma in mučencev.


Kdo in kaj je vedel o McCarricku?

Preiskava o tem, kdo in kaj je vedel o spolnih zlorabah nekdanjega ameriškega kardinala in nekdanjega duhovnika Theodorja McCarricka, se nadaljuje, je medijem povedal vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin. Dodal je, da bo izjava objavljena, ko bo preiskava končana. Ta se je sicer začela že oktobra lani.


Za Avstrijo je to nekaj novega, v takšnem položaju še ni bila

Sebastian Kurz je postal kancler z najkrajšim mandatom v povojni Avstriji. Prvak ljudske stranke je bil na čelu vlade na Dunaju 18 mesecev, nato je nastopila politična kriza. Sprožila jo je korupcijski škandal, v katerega je bil vpleten vrh koalicijskih partnerjev svobodnjakov. Po odhodu njihovih ministrov je Kurz oblikoval prehodno vlado, ki bi državo popeljala do jesenskih predčasnih volitev. A parlament je novi ekipi izglasoval nezaupnico.


Danes kristjani bolj preganjani kot v prvih stoletjih

Po novem napadu na katoliško cerkev v Burkini Faso, v katerem so življenje izgubili štirje ljudje, je papež v tvitu poudaril, da tudi danes kristjane ubijajo in preganjajo zaradi njihove ljubezni do Kristusa. Dodal je, da življenje dajejo v tišini, saj njihovo mučeništvo za medije ni novica. Pa vendar je danes več mučencev kot v prvih stoletjih.


Cerkev ni humanitarna organizacija

V Vatikanu se bo danes sklenilo zasedanje generalne skupščine Caritas Internationalis. Včeraj je udeležence sprejel papež Frančišek in jim dejal, da je ljubezen Božjem objem ljudi, še posebej zadnjih in trpečih. Ljubezen mora prevzeti celotno naše življenje, da ne bi Cerkev postala humanitarna organizacija.


Ne gre le za migrante

Sveti sedež je včeraj predstavil papeževo poslanico za svetovni dan beguncev in migrantov, ki bo 29. septembra. V njej sveti oče poudarja, da nas migranti učijo brati znamenja časov, saj nas preko njih Gospod vabi k spreobrnjenju, da bi se osvobodili brezbrižnosti in kulture odmetavanja. Z naslovom: Ne gre samo za migrante papež spomni, da je pravo geslo za kristjana: prvi so zadnji!


Evropska ljudska stranka zmagovalka volitev

Za nami so četrte volitve v Evropski parlament. Osem poslanskih sedežev, ki pripadajo Sloveniji, so si razdelile štiri liste. Največ jih je dobila skupna lista SDS in SLS, ki je prepričljiva zmagovalka. V parlament pošilja Milana Zvera, Romano Tomc in Franca Bogoviča. Z liste SD sta se v parlament uvrstila Tanja Fajon in Milan Brglez, z liste LMŠ Irena Joveva in Klemen Grošelj, z liste NSi pa Ljudmila Novak. Najmočnejša politična skupina v parlamentu ostaja Evropska ljudska stranka.


Novejše novice | Starejše novice