Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:31

Romunija: Referendum o definiciji zakonske zveze

Družina smbolna
Foto © splet

V Romuniji danes in jutri poteka referendum o definiciji zakonske zveze. Če ga bodo volivci podprli in se ga bo udeležilo najmanj 30 odstotkov volilnih upravičencev, bodo v romunski ustavi zakonsko zvezo opredelili kot zvezo med moškim in žensko. Pobudnice referenduma – Koalicija za družino in druge organizacije, ki so blizu Romunski pravoslavni Cerkvi, poudarjajo, da bi tak izid pomenil upanje za vso Evropo.

V romunski ustavi trenutno piše samo, da zakon skleneta "zakonca". Poroke istospolnih parov niso dovoljene. Ob kritikah, da referendum spodbuja diskriminacijo homoseksualcev, je premierka Viorica Dancila iz socialdemokratske stranke zatrdila, da ni uperjen proti spolnim manjšinam. Tudi drugi politiki iz njene stranke se zavzemajo za spremembo ustave. Zato je velika verjetnost, da bo referendum uspel, vlada pa je - da bi zagotovila višjo volilno udeležbo, - odločila, da bo potekal dva dneva.

Federacija združenj katoliških družin v Evropi je Romune pozvala, naj glasujejo za prihodnost, za zakonsko zvezo med moškim in žensko, saj je to edina ustanova, ki je sposobna zagotavljati generacijsko obnavljanje naših družb.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!