Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:31

Karitas v Albanijo po odgovore na vprašanja migracij

Karitas pomaga v Albaniji
Foto © Slovenska Karitas

"Slovenske misijonarke in sestre domačinke, katerih delo podpira tudi Slovenska Karitas, v te razmere najrevnejšim ljudem prinašajo upanje s popravilom in opremo hiš, zdravstveno oskrbo, hrano in šolskimi potrebščinami, omogočanjem dela ..."

»Do sedaj je že milijon in pol Albancev zapustilo domovino in odšlo v evropske države v želji po dostojnejšem življenju,« je Florian Kamrsi, podpredsednik albanske Karitas, povedal karitativnim kolegom iz Slovenije. Ti so odročne in nerazvite dele Albanije obiskali prejšnji teden v sklopu projekta MIND – Migracije.Povezanost.Razvoj., ki ga sofinancirata Evropska unija in slovensko zunanje ministrstvo.

Namen obiska Albanije je bil ugotoviti, videti in slišati, kateri so glavni vzroki, da toliko ljudi zapusti Albanijo in odide predvsem v države članice Evropske unije, tudi v Slovenijo, v želji po človeka vrednem življenju, hkrati pa izvedeti, kaj bi pomagalo tem ljudem, da ne bi bili prisiljeni zapustiti svojega doma, so na Slovenski Karitas zapisali v sporočilu za javnost. Ob tem so spremljali tudi projekte, ki jih Slovenska Karitas podpira preko dveh dobrodelnih akcij. To je akcija Ne pozabimo, ki je namenjena razvojni in humanitarni pomoči v državah Jugovzhodne Evrope, ter akcija botrstva za družine Z delom do dostojnega življenja. Obe revnim omogočata dostojnejše pogoje za življenje. Za izvedbo pomoči v Albaniji skrbi slovenska misijonarka sestra Vida Gerkman, ki deluje na območju kraja Gramsh na jugu države.

»Obiskali smo veliko družin in posameznikov v najodročnejših hribovskih vaseh, ki smo jim pomagali preko Karitas. Ljudje tam živijo zelo skromno, večina od nečesa malega, kar pridela na zemlji. Nekateri imajo tudi koze ali ovce ter osla za prenašanje tovora, ker asfaltiranih cest ni, so le hribovske poti ... V odročnih vaseh imajo le zunanjo pipo, kamor priteče voda po ceveh iz izvirov. Otroci hodijo tudi po uro in pol daleč peš v šolo, kjer šolske malice ni, tudi doma so mnogokrat lačni. V Albaniji je izobrazba za vse najpomembnejša, saj imajo mladi le z njo možnost priti do poklica in mogoče lepše prihodnosti. Žal mnogi nimajo možnosti zaključiti niti osnovnega šolanja. Lahko rečem, da so razmere v teh krajih podobne afriškim. Tako blizu nas ... Tam, kjer so ceste in večji kraji, pa so razmere nekoliko boljše,« je povedala koordinatorka mednarodne razvojne pomoči na Slovenski Karitas Jana Lampe.

»V posameznih mestih je tudi do 70 odstotkov aktivnega prebivalstva brezposelnega. Ni možnosti za delo, tudi za tiste, ki imajo izobrazbo. Če pa so dela, so večinoma slabo plačana. Do sedaj je že 1,5 milijona Albancev zapustilo domovino in odšlo v evropske države v želji po dostojnejšem življenju,« je ob srečanju z Lampetovo dejal Florian Kamrsi, podpredsednik albanske Karitas, ki letno pomaga 5000 revnim družinam s hrano, zdravili in šolskimi potrebščinami. Lakushi, ki živi v hribovski vasi in skrbi za svoja onemogla starša, ki jima pomaga tudi s. Vida, pa pripoveduje, da mora za preživetje vsako leto za tri mesece na delo v Grčijo, da imajo potem denar za hrano za vse leto. »Želim si, da bi živeli v mestu, da bi imela moja starša bližje zdravstveno oskrbo, vendar nimam sredstev,« pojasnjuje.

Kuhinja družine, ki ji je Karitas zagotovila pralni stroj
Kuhinja družine, ki ji je Karitas zagotovila pralni stroj

S. Slavka Cekuta, ki se je tudi udeležila tega obiska in je sama enajst let delovala kot misijonarka v kraju Elbasan v Albaniji ter pomagala otrokom sirotam, danes pa pomaga albanskim družinam v sklopu Škofijske Karitas Novo mesto, je na vprašanje, kje vidi rešitev za izboljšanje razmer v Albaniji, odgovorila, da bi morala izginiti korupcija v politiki: »Potreba je politika brez korupcije, ki bi gradila na dostojanstvu človeka in na vsestranskem razvoju šolstva, pospeševala razvoj gospodarstva in skrbela za delavna mesta.« Slovenska veleposlanica v Albaniji Lea Stančič, s katero so se v času obiska srečali v Tirani, pa je kot dobrodošlo za državo omenila reformo pravosodnega sistema, ki se je začela.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!