Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 11:26

Gaiser o bojkotu referenduma v Makedoniji in vplivu Soroša

dr. Laris Gaiser
Foto © ARO

Makedonski predsednik Gjorge Ivanov se je odzval na nedeljski referendum v Makedoniji in poudaril, da referendum ni uspel ter pozval makedonsko vlado pod vodstvom Zorana Zaeva, da naj ne poskuša spremeniti tega dejstva in prevzame odgovornost pred makedonskim narodom. Dodal je, da karkoli bo vlada naredila, ne more spremeniti dejstva, da je bil referendum neuspešen, saj je bila volilna udeležba slabih 37 odstotna, za veljavnost referenduma pa bi morala biti najmanj 50 odstotkov. Kaj rezultat pomeni za vlado Zorana Zaeva, smo vprašali geopolitičnega analitika Larisa Gaiserja.

Neuspeh referenduma je za vlado Zorana Zaeva velik poraz, je za Radio Ognjišče dejal geopolitični analitik Laris Gaiser. »To je veliki poraz socialistične vlade Zorana Zaeva in njegovih podpornikov v EU, Federice Mogherini in komisarja Johannesa Hahna. Ampak, kar je najbolj pomembno, pa je to veliki poraz za vse tiste nevladne organizacije, ki manipulirajo družbo v Makedoniji in so 99 odstotkov financirane s strani Sklada za odprto družbo Georga Soroša, ki ima seveda svoje politične ideje in cilje,« je povedal Gaiser.

Na vprašanje, kaj sporoča bojkot referenduma, tudi s strani predsednika Ivanova pa dodal: »Bojkot sporoča zelo jasno, da Makedonci ne želijo biti pod kontrolo druge države. Jasno sporoča, da se počutijo Makedonci, ne želijo se počutiti Severni Makedonci, torej neka entiteta, ki ne obstaja, da imajo lastno zgodovino in da nikakor ne bodo pristali na to, da se naenkrat postavi nek presedenc v zgodovini in mednarodnem pravu v katerem lahko tretja država vpliva na suverena odločanja, oz. na ustavo ene druge države.« Gaiser je dodal, da je popolnoma v nasprotju z varovanjem ustavnih temeljev neke suverene države, če lahko nekdo tretji zahteva spremembo več kot 150. od 300 členov ustave. »Ruši se ustava. Celo izbriše se obstoj nacionalne ortodoksne Cerkve v Makedoniji, izbriše se ime. Izbriše se zastava. Dejansko se eliminira država, ki pa je že 27 let članica vseh mednarodnih organizacij, mednarodno priznana, sedi v OZN in se je osamosvojila kot narod iz Federativne Republike Jugoslavije.«

Gaiser je spregovoril še o tem, kako vidi v prihodnje razvoj dogodkov. Več pa v pogovoru.

Ne spreglejte: