Ljubljana, sreda, 24. julij 2019, 08:44

Zlati jubilej slovenske cerkve v Melbournu

Zlati jubilej v Melbournu
Foto © Marija Anžič

"50 let - praznik hiše Božje in občestva"

Rojaki v Melbournu so preteklo nedeljo praznovali zlati jubilej slovenske cerkve sv. Cirila in Metoda. Slovesnost je vodil ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki se v Avstraliji mudi s frančiškanskim provincialom p. Marjanom Čudnom. Nedeljska slovesnost je bila zahvala za preteklost, veselje sedanjosti in priprošnja za prihodnost ter vrhunec praznovanja slovenskega občestva, na katerega so se pripravljali vse leto z duhovnimi in kulturnimi dogodki, mašami, obiski, obnovami ter drugim delom.

Pogled v zgodovino pove, da je 20. oktobra 1968 cerkev v Melbournu kot prvo slovensko cerkev v Avstraliji blagoslovil tedanji koprski škof dr. Janez Jenko. Zato so rojaki ob zlatem jubileju v svojo sredo povabili nadškofa Zoreta in provinciala Čudna. Teden dni prej sta bila v Sydneyju in v Wollongongu, kjer so praznovali 45-letnico cerkve sv. Rafaela v Merrylandsu in 35-letnico cerkve vseh svetih v Figtree-ju.

Množica rojakov ob zlatem jubileju v Melbournu
Zlati šopek živega občestva na stopnišču cerkve po končani slovesnosti.

Rojaki iz Melbourna so z gostoma v petek, 19. oktobra, poromali na Ta Pinu, grič v Bacchus Marshu. Po uri vožnje z avtobusom so se pri molitvi in sveti maši zbrali v slovenski kapelici, ki tam stoji že deset let. Posvečena je Sveti Družini, v njej je tudi mozaik Marije Pomagaj. Z nadškofom Zoretom so somaševali p. Marjan Čuden, p. David Šrumpf in p. Ciril Božič. V soboto, 20. oktobra, je bila ob 8.30 zjutraj sveta maša za delovno ekipo Društva sv. Eme, ki je v nedeljo pripravila slavnostno kosilo.

Soma%u0161evalci

Somaševanje ob zlatem jubileju slovenske cerkve v Melbournu, nedelja, 21. oktobra 2018: fr. Robert (Bob) Matthews – vikar frančiškanskega samostana St. Paschal Friary v Box Hillu, provincial p. Marjan Čuden, nadškof Stanislav Zore, fr. Paul Smith – bivši avstralski provincial, p. Ciril in p. David. Navzočih je bilo še šest frančiškanov – dva avstralska in štirje bogoslovci iz Singapurja.

Sončna je bila nedelja, 21. oktobra in veliko ljudi se je zbralo ob 10. uri pri sveti maši. Geslo praznovanja je bilo Bogu hvala po Mariji Pomagaj! V množici, v kateri so bili mladi in otroci, je bila tudi Tanya Markič, ki je v tej cerkvi prejela krst na dan njenega blagoslova pred 50 leti. Za njo je bilo v nje krščenih še 2700 otrok, ki predstavljajo živo občestvo Cerkve.

Nadškof Stanislav Zore je v pridigi sicer dejal: »Prosim vas, da v tem svetišču vedno znova poživljate svojo vero. Vera je kakor dihanje. Dihati moraš, če hočeš živeti. Verovati moraš, če hočeš biti svetišče živega Boga. Bogu izrekamo prošnje za vse mogoče, skoraj nikoli pa Boga ne prosimo za vero. Prosite za vero, da bo ta cerkev ostajala živa cerkev.«

Romanje na Ta Pinu
Romanje na grič Ta Pinu v Bacchus Marshu – 10. obletnica blagoslovitve naše kapelice Svete Družine z mozaikom Marije Pomagaj na pročelju, petek, 19. oktobra 2018.

Ne spreglejte: