Ljubljana, ponedeljek, 27. maj 2019, 07:30

60. romanje v Kevelaer

Škof Štumpf v Kevelaerju
Foto © Danica Dyllong

Slovenski rojaki smo se že 60-tič zbrali na našem tradicionalnem romanju v Kevelaer. Ob tej priložnosti je bil med nami murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je ravnatelj pastoralnega dela med Slovenci v zamejstvu po svetu.

Njegov prvi obisk med nami je bil pred desetimi leti – ob 50. obletnici naše župnije, torej tudi ob 50. slovenskem romanju v Kevelaer. Njegovega obiska smo bili zelo veseli. Njegova prijazna in klena beseda nas je potrdila in utrdila v veri in nam dala vzpodbudo, da bi vztrajali na poti zvestobe v pripadnosti sveti Cerkvi, v spoštovanju evangeljskih vrednot zlasti v krščanskih družinah. Poudaril je tudi velik pomen vrednega prejemanja svetega obhajila. Ljudje, ki živijo kakor zakonci, pa niso prejeli zakramenta svetega zakona, tega pogoja nimajo. Nekateri na žalost nimajo možnosti urediti cerkvene poroke, nekateri pa samo odlašajo, čeprav nimajo nobenih ovir.

Škof je dejal: »Kdo bo danes Jezusovo luč v teminah človeških src? Ogromno ljudi živi v temi, brez Boga. V temi so izgubljeni. Trpijo pa ne vedo, da zaradi temine v svojem srcu. Žejni so, pa ne vedo, da jih žeja po ljubezni. Čutijo osamljenost, pa ne vedo in ne čutijo, da je Jezus z njimi. Ti ljudje so lahko uspešni in živijo v lepih hišah, pa so ubogi in ne moremo mimo njih brez usmiljenja.

Blaženi Anton Martin Slomšek je dobro vedel, kako velik pomen ima za človeka Jezusova luč, ki sveti ljudem na poti življenja. To luč je imenoval vera: Živa vera bodi vam luč, je velikokrat ponavljal.

Ko se je pred sedemindvajsetimi leti začela zgrinjati nad Slovenijo moralna in duhovna noč, tega nismo opazili. Gledali smo samo na to, kako bi dosegli razvoj drugih držav. Primerjali smo se z drugimi. Nismo pa preverjali, kaj se dogaja v nas in med nami. Postali smo razdeljeni, socialno razslojeni, moralno razkrojeni in duhovno izsušeni. … Težko že prepoznavamo sami sebe in se moramo soočati z lastnimi strahovi in strahovi naše okolice in celotne družbe.«

Na romanju je sodeloval zbor Slovenski cvet
Na romanju je sodeloval zbor Slovenski cvet

Škof je pokazal na rešitev, ki jo daje Jezus, ko človek najde do njega osebni odnos v veri. Mnoge priče te luči in moči nam dajejo naši slovenski pričevalci, mučenci za vero in vneti oznanjevalci Božje resnice.

Zelo smo bili veseli, da je bil med nami tudi dolgoletni tukajšnji dušni pastir msgr. Janez Pucelj. Tako smo imeli ob našem jubilejnem romanju kar dva imenitna gosta.

Čudovita bazilika v Kevelaerju je bila kar lepo zasedena, saj je bilo zbranih okrog 150 ljudi. Med sveto mašo je zares lepo pel mešani zbor Slovenski cvet. Nekaj pesmi je ob spremljavi organistke Danice Ban mogočno zapelo tudi ljudstvo v cerkvi. Na koncu smo, kakor je to pri nas običaj, zapeli tudi litanije Matere božje in prejeli blagoslov z Najsvetejšim. Nato smo šli v procesiji h kapeli z milostno podobo Tolažnice preizkušenih, kjer smo tudi zapeli Marija, pomagaj nam sleherni čas in lurško pesem. Naredili smo še skupno fotografijo pred duhovniškim domom.

60. Romanje v Kevelaer
60. Romanje v Kevelaer

Del romarjev se je nato zbral v dvorani Petra Kanizija, ki je bila tokrat rezervirana, saj bi bilo naše srečanje ob obisku gospoda škofa prikrajšano za zelo prijetno druženje. Mnogi so pokazali zares veliko gostoljubnost, saj so prinesli na mize obilo peciva, raznih narezkov in drugače pripravljenih mesnih dobrot. Bila je na voljo tudi kava, več vrst vina, ki so ga ljudje prinesli s sabo.

55 romarjev je v dva slovenska cekarja položilo v kuvertah ali brez njih še poseben denarni dar za potrebe škofije našega dragega gosta g. škofa Petra. Gospod škof je zelo hvaležen za zbranih 570 EUR evrov, ki jih je namenil škofijski Karitas za Lazarjev dom za vsakodnevno hrano 80 revnim ljudem iz Murske Sobote in okolice.

Gotovo je še veliko bralcev Naše luči, ki bi zelo radi sodelovali pri tej pomoči murskosoboški Karitas. Nekateri iz naše župnije niste mogli na romanje ali tudi niste v Kevelaerju imeli s sabo nekoliko bolj primernega bankovca. Vsakdo lahko tudi naknadno odda svoj dar slovenskemu duhovniku ali pošlje na Karitas.

Vsi ljudje so bili veseli prizadevanj, da bi bilo slovensko romanje v Kevelaer tudi v prihodnjih letih zagotovljeno, čeprav v Essnu od leta 2019 po vseh napovedih ne bo več slovenske župnije.

Dobre volje ni manjkalo
Dobre volje ni manjkalo

»Prelepo je bilo današnje romanje k "naši Mariji" v Kevelaer, kamor smo že šestdesetič poromali. No, jaz ravno ne vseh 60 let, saj sem s Slovenci v Severnem Porurju "trdno" povezana šele 42 let. Gospodu škofu Štumpfu moj poklon, saj je osvojil srca vseh vernikov ki so bili na tem romanju, najbolj še v dvorani. Pravo zadovoljstvo me je prevzelo, ko se je vsak osebno poslovil od njega in se mu zahvalil za njegov obisk pri nas. Vsakega, ki mu je podal roko v slovo, je vprašal od kod je doma. Poznal je vse kraje/fare in celo njihove nekdanje in sedanje župnike, tako da je bilo vsem rojakom lepo pri srcu, ko so zvedeli, da celo gospod škof pozna njihov kraj/faro, od koder so pred mnogimi leti odšli v tujino.« Danica Dyllong

Ne spreglejte: