Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Koncert slovanske sakralne glasbe (foto: Izseljensko društvo Slovenija v svetu)
Koncert slovanske sakralne glasbe

Koncert slovanske sakralne glasbe

Slovenci po svetu | 04.10.2018, 07:05 Matjaž Merljak

Pevci iz matične, zamejske in zdomske Slovenije pod vodstvom dirigentke Lučke Kralj Jerman iz Argentine pripravljajo Koncert slovanske sakralne glasbe, ki bo v četrtek, 4. oktobra, v ljubljanski cerkvi sv. Jakoba in v nedeljo, 7. oktobra, v baziliki sv. Justa v Trstu.

Izbor skladb je oblikovan iz bogate zapuščine sakralne zborovske glasbe slovanskih narodov, ki jih združuje jezikovno bratstvo in živo tisočletno izročilo krščanske vere (Bolgarov, Čehov, Hrvatov, Poljakov, Rusov, Slovakov, Slovencev, Srbov in Ukrajincev), ki jih bodo pevci peli v izvirnih jezikih. V zboru sodeluje 48 pevcev: iz Argentine prihaja zborovodkinja in osem pevcev (ki so sinovi in vnuki izseljencev, vsi slovensko govoreči), ob njih sodelujejo pevci iz zamejstva in matične Slovenije. Imeli so le dve skupni vaji: 23. in 30. septembra v Ljubljani.

"Glavni namen projekta je okrepiti zavest naše slovenske in slovanske pripadnosti, pripadnosti krščanstvu in slovenski kulturi, priklicati pomen naših korenin, in sicer z besedili, izvirnimi jeziki, z glasbo. Ob tem pa je naš cilj tudi, da bi se omenjene skupine Slovencev, tako zamejci kot izseljenci, še bolje spoznale s Slovenci v domovini in da bi še močneje doživljale to povezavo ter tako skupno pripomogle k razcvetu slovenske kulture, tako doma kot po svetu, je zapisala Lučka Kralj Jerman.

Pobudo so podprli: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, Župnija sv. Jakoba v Ljubljani, Stolnica sv. Justa v Trstu, Zavod sv. Stanislava (Ljubljana), Slovenska prosveta, Založba Mladika (Trst), Založba Družina (Ljubljana), Zveza slovenskih cerkvenih pevskih zborov (Trst)


Zborovodinja Lučka Kralj Jerman
Zborovodinja Lučka Kralj Jerman © Matjaž Merljak
Lučka Kralj Jerman je rojena v Gorici l. 1934, kjer je začela s poukom klavirja in teorije s šestimi leti pri prof. M. Razzoli in C. Seghizzi v mestni glasbeni šoli. Pela je v otroškem zboru Mirka Renerja. Emigrirala je l. 1948 v Buenos Aires, Argentina. Pela je v slovenskem zboru v San Martinu in študirala solopetje pri slovenski altistki Franji Golobovi. Glasbeno pa se je šolala pri profesorjih Juan Schultisu in prof. dr. Erwinu Leuchterju.

Poročila se je s Francetom Jermanom in se preselila v Bariloche, na jugu Argentine. Leta 1965 je ustanovila otroški zbor v šoli Woodville, kateri je pel prvič z orkestrom l. 1968 ob ustanovitvi bozičnega slovesnega koncerta "Navidad Coral", ki bo letos slavil 50 letnico.

Bariloška občina je povabila zbor, zdaj pod imenom CORO DE NIÑOS DE BARILOCHE, naj v zbor povabi otroke vseh šol v mestu. Tako je deloval in po nekaj letih sprejel medse bivše pevce, kakor tudi moško zasedbo. Zbor Niños y Jóvenes Cantores de Bariloche je postal znan in potoval po državi. Imel je številne koncerte v Barilochah, nato pa v mestih Neuquén, Mendoza, Santa Fe, Tandil, La Plata, Salta. Peli so v Buenos Airesu tudi ob spremljavi znanega orkestra Camerata Bariloche, ki je v tistih letih potoval po vsem svetu.

Leta 1979 so bili vabljeni da otvorijo glasbeno sezono "Festivales Musicales", s samostojnim koncertom Purcell - Britten.

Istega leta je bil otroški zbor vabljen, da poje angelske glasove v Brittnovem War Requiem, tokrat v znanem Teatro Colón.

Lučka Jerman Kralj je sprejela povabilo mednarodnega seminarija za zborovodje v Albeni (Bolgarija), katere je vodil tudi znani Rus Klavdij Ptica in Bolgar Georgij Robev. V Evropi je zbor l. 1982 odpel deset koncertov v Švici, Gorici, v dvorani Pavla VI. v Vatikanu (pred papežem Janezom Pavlom II.) in v Nemčiji. Istega leta je bila Lučka Kralj jerman vabljena na mednarodno tekmovanje zborov "Seghizzi" v Gorico kot članica žirije.

Leta 2001 je na povabilo Slovenije, v domovino pripeljala "Bariloške Vrabčke" (osem glasov, štiri iz osnovne šole in štiri srednje). V Sloveniji so imeli deset koncertov.

Zaradi bolezni je l. 1985 Lučka Kralj Jerman zbor Ninos y Jovenes predala drugemu dirigentu in l. 1993 prevzela mešani Liturgični zbor v bariloški stolnici.

V Sloveniji je Mohorjeva družba l. 2001 zboru izdala dvojni CD. Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je odlikoval gospo Lučko Kralj Jerman z GALLUSOVO LISTINO l. 2004. Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ji je leta 2006 izročil PRIZNANJE za ohranjanje slovenske narodne identitete ter slovenske pesmi in besede v Argentini. V tem času pripravlja svoje bivše pevce, da skupaj z dirigenti in zbori ki so se po njenem odhodu vrstili, da " NIÑOS Y JÓVENES CANTORES DE BARILOCHE" proslavijo 50. Navidad Coral v Bariloški stolnici.

S projektom KONCERT SLOVANSKE SAKRALNE GLASBE bi Lučka Kralj Jerman v Sloveniji zaključila svojo bogato glasbeno pot.

Slovenci po svetu, Kultura
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...