Ljubljana, ponedeljek, 22. april 2019, 06:12

Kampanja pred prihajajočimi volitvami v znamenju lokalnih tem

Volitve
Foto © Janez Platiše

Volivci bomo 18. novembra na volitvah v 212 občinah odločali, kdo bo v prihodnjih štirih letih krojil lokalno politiko. Nocoj ob 19. uri se izteče rok za vložitev kandidatur za županske funkcije in mesta v občinskih svetih. Jutri pa se bo tudi uradno začela kampanja pred volitvami. Stranke in kandidati sicer že nekaj časa vodijo predvolilne aktivnosti, tako s predstavitvami programov kot intenzivnejšo prisotnostjo na različnih slovesnostih.

Volilno telo bo v 212 občinah izbiralo župane ter občinske in mestne svetnike. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, pa bodo hkrati potekale še volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti. Občinske volilne komisije bodo morale odločbe o ustreznosti kandidatur izdati najpozneje 28. oktobra, seznami pa naj bi bili javno objavljeni najpozneje 2. novembra.

Volitve bodo zelo zanimive predvsem v Ljubljani, kjer je med več kandidati pričakovati resen boj med aktualnim županom Zoranom Jankovićem in izzivalcem dr. Anžetom Logarjem. Politični analitik dr. Alem Makusti meni, da kljub Jankovićevi utrjenosti na položaju tekma ne bo lahka. »Zoran Janković na zadnjih in predzadnjih volitvah praktično ni imel protikandidata, ki bi bil resen. Po drugi strani pa je potrebno vzeti v zakup tudi to, da dr. Anže Logar prihaja iz stranke, ki je trenutno najmočnejša v državi, sicer opozicijska, in v tem smislu ima za sabo nek strankarski aparat. Večkrat pa je bil tudi član mestnega sveta in pozna stvari.«

Zanimiva pa bo tudi tekma v Mariboru, saj se bo za vodenje mesta pomerilo največ kandidatov, kot je bila praksa tudi v preteklosti. Med njimi sta tudi aktualni župan Andrej Fištravec in nekdanji župan Franc Kangler.

Uradno se bo volilna kampanja začela jutri, 24 ur pred dnem glasovanja pa bo veljal volilni molk. Tako stranke kot kandidati sicer že kar nekaj časa peljejo posamezne predvolilne aktivnosti. Kandidati se predstavljajo s programi, župani, ki se podajajo v boj za vnovičen mandat, pa so v javnosti še pogosteje prisotni s svojimi projekti.

V zvezi s temami, ki bodo prevladovale v kampanji pa Maksuti pravi, da bodo rezervirane za vsako volilno enoto posebej. »Vsaka občina bo imela svoje teme, svojo specifiko. Menim pa, da bodo ti problemi bolj vezani na neko lokalno problematiko. V tem smislu ne pričakujem, da bi ta lokalna kampanja delovala kot nekaj, kar bi odpiralo neke splošne teme na nacionalni ravni, predvsem ne pričakujem nekih ideoloških delitev, ampak menim, da bo to tekma nekih posameznikov, ki obljubljajo boljšo kanalizacijo, boljše pešpoti, projekte, ki so vezani na evropska sredstva, spremembo občinskih aktov in tako naprej.«

Novembrske volitve bodo sicer sedme lokalne volitve v samostojni Sloveniji. Prvič, konec leta 1994 so potekale v 147 takrat novoustanovljenih občinah, pred štirimi leti pa so se na volišča odpravili že v 212 občinah.

Ne spreglejte: