Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Onesnaževanje, plastični odpadki (foto: Pixabay)
Onesnaževanje, plastični odpadki

Nad odpadne embalaže in sveče z intervencijskim zakonom?

Slovenija | 21.10.2018, 09:15

V tednu, ki je pred nami, je še mogoče oddati predloge in pripombe na intervencijski zakon o odvozu odpadnih embalaž in sveč. V javni obravnavi bo do petka, nato ga bodo poslanci sprejemali po nujnem postopku. Verjetno bo začel veljati šele čez nekaj mesecev, zato ministrstvo za okolje in prostor z različnimi deležniki išče začasno rešitev.

Na ministrstvu za okolje in prostor opozarjajo, da se Slovenija utaplja v odpadnih embalažah in svečah. Komunalna podjetja imajo velike prostorske težave. V Ljubljani se kopičijo Snagi. Tako razmere opisuje njen prvi mož Janko Kramžar. "Tukaj je približno 2.300, 2.400 ton, ocene za Slovenijo se medtem gibljejo okoli 9.000, 10.000 ton. Zaskrbljujoče je, da napovedi do konca leta niso najboljše oziroma so slabe. Družbe za ravnanje z odpadno embalažo pač sledijo ravnanju ene družbe in nekako ugotavljajo, da so svoje obveznosti za letos že izpolnile." Zato Kramžar pozdravlja intervencijski zakon za ureditev tega področja, vključiti se namerava v razpravo o njegovem morebitnem izboljšanju.

Ker je v tej zgodbi poleg okoljskega in sanitetnega vprašanja pomembno tudi vprašanje varnosti, ki je komunalna podjetja ne morejo več zagotavljati, je Kramžar prav tako zavzema, da bi za obdobje do februarja, ko naj bi intervencijski zakon o odvozu odpadnih embalaž in sveč začel veljati, država poskrbela za začasno skladiščenje na ustreznih površinah. V Zbornici komunalnega gospodarstva pri Gospodarski zbornici Slovenije možnosti vidijo v odlagališčih, ki so praviloma v lasti lokalnih skupnosti ter imajo že urejena dovoljenja za ravnanje z odpadki in kjer je še na voljo prostor. Na pristojnem ministrstvu že preverjajo, kje po Sloveniji so takšne površine.

Slovenija, Politika
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.