Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Nadangel Mihael se je vrnil v Piran

Slovenija | 14.10.2018, 09:30

Po dveh mesecih in opravljenih restavratorskih delih se je kip nadangela Mihaela slovesno vrnil v Piran, kjer ga je blagoslovil koprski škof Jurij Bizjak. Vse do ponedeljka popoldne bo 250 let star kip iz bakrene pločevine na ogled obiskovalcem na Tartinijevem trgu, nato pa ga bodo znova postavili na vrh zvonika piranske stolnice.

Kip angela, ki je narejen iz bakrene pločevine, že od leta 1769 bdi nad Piranom, obnovo pa je spodbudila februarska burja, ki je del krila odnesla na Tartinijev trg. Kip so avgusta s pomočjo helikopterja Slovenske vojske sneli z zvonika in ga odpeljali na obnovo v Ljubljano, "domov" pa se je vrnil še pravočasno za občinski praznik.

Glavni izziv pri obnovi je bila odstranitev celotnega bakrenega plašča, s katero so prišli do skeletne konstrukcije, zaradi katere se je nadangel tudi moral spustiti na zemljo, je ob robu slovesnosti pojasnil vodja restavratorskih del Jože Drešar iz družbe Gnom. "Skeletno konstrukcijo je bilo treba dodatno ojačati, par elementov zamenjati in potem seveda vračanje nazaj tega bakrenega plašča," je dodal.

Bakrena pločevina je po njegovih besedah relativno dobro obstojna na vremenske vplive. Veliko je bilo narejenega že ob obnovi pred 110 leti, ko so zamenjali večino povrhnjice, ohranili pa spodnji del tunike, obraz, desno roko in prsni ter hrbtni del kipa.

Piranski župnik Zorko Bajc pa je poudaril, da je nadangel Mihael postal ne samo del piranske vedute na vrhu zvonika, ampak "tudi močan simbol, ki resnično povezuje Pirančane". V zadnjih dveh mesecih je Bajc namreč opazil, koliko kip pomeni tako verujočim kot neverujočim: "Vsi so čutili eno veliko praznino nad Piranom."

Prav zaradi tega so ljudem dali možnost, da si kip ogledajo tudi od blizu. "Ko sem videl, ko so angela sneli, kakšen odnos so imeli Pirančani, ko so prišli do njega, se ga dotikali z nekim spoštovanjem... sem rekel: zakaj pa ne bi, ko pride nazaj, ga sprejeli malo drugače, slovesno," je pojasnil župnik.

Sama obnova brez stroškov spusta in prevoza je sicer stala okoli 25.000 evrov, denar pa so prispevali tako župnija kot občina in ministrstvo za kulturo. Nadangel bo na Tartinijevem trgu na ogled vse do ponedeljka popoldne, ko ga bodo spet namestili na vrh zvonika.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...