Ljubljana, sreda, 21. november 2018, 19:07

V ospredju mednarodne konference razmislek o človekovem dostojanstvu

V državnem svetu je minuli teden potekala mednarodna znanstvena konferenca z naslovom: Temna stran meseca II: soočenje in refleksija 20 let kasneje. Širok spekter domačih in tujih raziskovalcev, je želel s svojimi prispevki spodbuditi k razmišljanju o spoštovanju človekovega dostojanstva in spregovoriti o temeljnih človekovih pravicah ter kršitvah teh. Zbrane so med drugimi nagovorili predsednik republike Borut Pahor, direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver, predsednik SDS Janez Janša, predsednik Evropske platforme spomina in vesti Lukasz Kaminski, Tamara Griesser Pečar, Lovro Šturm, Andreja Valič Zver in Vsako Simoniti.


Začeli misijon v Novem mestu

V Novem mestu so s sinočnjo sveto mašo začeli mestni misijon. Škof Andrej Glavan je misijonarjem izročil misijonske križe z naročilom, naj oznanjajo Kristusa križanega in od mrtvih vstalega, ter štole – znamenje misijonskega poslanstva, ki ga bodo v teh desetih dneh opravljali v Novem mestu.


Pregled domačih dogodkov

V tednu, ki se izteka, smo dočakali prvi odstop v vladi Marjana Šarca, končala se je prodaja Nove Ljubljanske banke, o usodi katere smo skozi minulo desetletje napisali na stotine člankov o takšnih in drugačnih scenarijih prodaje. Kot strela z jasnega je medtem udarila napoved ministra za finance, da bodo v rebalansu proračuna rezali pri družinskih in socialnih pravicah. Javnost napovedi ni dobro prenesla, zato se je vlada ta konec tedna sestala na izrednem vrhu koalicije in bo znova pretresala možnosti za prerazporeditve, ki jih terjajo nekatere vladne stranke. Kakšen bo izplen, bomo poročali v naših informativnih oddajah.


Tokratne lokalne volitve tudi v znamenju vračanj nekdanjih županov

Kampanja pred lokalnimi volitvami je pri koncu. Kandidati za župane, občinske svetnike ter člane svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti lahko le še danes prepričujejo volivce, naj jim namenijo svoj glas. Opolnoči bo nastopil volilni molk, vsakršno nagovarjanje volivcev bo prepovedano do nedeljskega zaprtja volišč.


S poklonom Postojnski jami sklenili obeleževanje 200-letnice

Pred 200 leti, 14. aprila 1818, je svetilničar Luka Čeč naznanil svoje naključno odkritje novih delov Postojnske jame. "Tu je nov svet, tu je paradiž," je Čeč opisal to, kar je zagledal, ko je med pripravami jame na obisk avstrijskega cesarja Franca I. preplezal steno v do tedaj neznani rov in odkril najlepše dele Postojnske jame. Celoletno obeleževanje 200-letnice odkritja notranjih delov Postojnske jame so tako sinoči sklenili s slovesnostjo, poimenovano Poklon Postojnski jami. Direktor Marjan Batagelj je ob tej priložnosti poudaril trajnostni vidik upravljanja z jamo.


Marakeški sporazum: rešitev ali past?

Slovenska vlada je na današnji seji podprla globalni dogovor Združenih narodov o migracijah. Kot je po seji sporočil zunanji minister Miro Cerar, bo Slovenija decembra v Marakešu sodelovala pri njegovem sprejemanju. Opozicija pa izpostavlja njegove nedorečenosti in pasti.


Merše: Bo vlada svoje populistične obljube financirala na račun najšibkejših?

Čeprav se s sprejemom novele zakona o izvrševanju proračuna za leti 2018 in 2019 mudi, je vlada danes še ni obravnavala. Koalicijske partnerice so razburili predvideni ukrepi, ki gredo v smeri zmanjševanja pravic na področjih socialne in družinske politike. Ostri odzivi prihajajo tudi iz opozicije in nevladnih organizacij, premier Marjan Šarec pa je za soboto že sklical vrh koalicije. Da bi minister zaradi tega moral oditi, pozivajo v društvu Družinska pobuda, Aleš Primc pa je že zaprosil za sestanek pri Šarcu.


Kaj lahko vsak od nas stori za večjo varnost v prometu?

»Ne alkoholu, uporaba varnostnega pasu, uporaba čelade, omejitev hitrosti ... Vse to je zaradi nas, ne zaradi drugih,« pravi Robert Štaba, ki je prepričan, da bo Slovenija nekega dne dosegla Vizijo nič. To pa je nič smrtnih žrtev in nič hudo telesno poškodovanih oseb zaradi prometnih nesreč.


NLB znova tudi v zasebnih rokah

Delnice Nove ljubljanske banke so z današnjim dnem začele kotirati na borzah v Ljubljani in Londonu. S tem se je končala prodaja 65 odstotkov naše največje banke, v kateri pa je država ohranila nadzorni delež. Slovenija je tako izpolnila del zavez do Evropske komisije, ki jih je dala ob dodelitvi državne pomoči banki leta 2013. Do konca naslednjega leta mora država prodati še 10 odstotkov banke. Z današnjo uvrstitvijo na borzo so za NLB odpadle nekatere omejitve, kot so čezmejno poslovanje in nekatere cenovne omejitve. Ostajajo pa še prepovedi prevzemov, agresivnega oglaševanja in lizinških poslov.


Slovesno v Oseku in Turnišču

Praznovanje krajevnega praznika ob godu zavetnika župnijske cerkve sv. Martina je bilo letos v župniji Osek posebej slovesno, saj so praznovali tudi 500. obletnico posvetitve prvotne cerkve. V Turnišču pa so pripravili prvi občinski zbornik.


Novejše novice | Starejše novice