Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 11:11

Ali z električnimi odpadki pravilno ravnamo?

Mobilni zbiralnik za e-odpadke
Foto © Zeos

"Še vedno je problem pri e-odpadkih manjših dimenzij, zanje je zelo težko vzpostaviti mrežo zbiranja."

Na pobudo mednarodnega združenja shem za ravnanje z električnimi in elektronskimi odpadki WEEE forum bomo 13. oktobra obeležili prvi Mednarodni dan e-odpadkov.

Na obeleževanje dneva želi v Sloveniji opozoriti družba Zeos, ki že trinajst let skrbi za prevzemanje odpadnega elektronskega materiala in baterij ter ga preko izvajalcev zbiranja posreduje v obdelavo in predelavo.

»Res je, da na začetku, ko smo vzpostavljali to shemo, v Sloveniji ni bilo ustrezne infrastrukture, da je bilo malo znanja, da nismo imeli izkušnje in nismo vedeli, kako se tega lotiti, na kak način osveščati, vendar v zadnjih petih in šestih letih dosegamo ali celo presegamo evropske normative. Še vedno je problem pri e-odpadkih manjših dimenzij, zanje je zelo težko vzpostaviti mrežo zbiranja. Občanke in občani se težko odločajo to prinašati s seboj v trgovino, kakor je praksa recimo v zahodnih in skandinavskih državah,« je za naš radio povedal direktor družbe Emil Šehić.

Ob tem omenja aktualni projekt, ki ga sofinancirata Evropska komisija in okoljsko ministrstvo. V sklopu projekta namerava Zeos postaviti še več uličnih zbiralnikov na ekološke otoke in druge lokacije po občinah, v večje tehnične trgovine želi namestiti še več t. i. zelenih kotov za zbiranje e-odpadkov, prav tako pa je možno odpadke prinesti v mobilne zbiralnike, ki potujejo po slovenskih krajih. Ustavijo se tudi pri osnovnih šolah.

Direktor družbe Zeos Emil Šehić
Direktor družbe Zeos Emil Šehić

Vsako leto je po svetu proizvedenih 50 milijonov ton e-odpadkov in odpadnih baterij. Polovico od tega je osebnih naprav, kot so računalniki, računalniški zasloni, prenosni telefoni in tablice ter televizije, pa tudi večje gospodinjske ter grelne in hladilne naprave. Samo 20 odstotkov teh odpadkov je vsako leto recikliranih, kar pomeni, da 40 milijonov ton starih aparatov in odpadnih baterij letno konča na odlagališčih ali pa se jih sežge oz. proda na črnem trgu, kjer se z njimi ne ravna pravilno, in to kljub temu, da 66 odstotkov svetovnega prebivalstva zavezuje zakonodaja o e-odpadkih. Ta rezultat kaže na velike izgube dragocenih naravnih virov in povzroča resna zdravstvena, okoljska in družbena vprašanja zaradi nezakonitega pošiljanja odpadkov v države v razvoju, so sporočili iz družbe Zeos.

Ne spreglejte: