Ljubljana, četrtek, 23. maj 2019, 17:49

Banka Slovenije ostaja brez vodstva s polnimi pooblastili. Kaj zdaj?

Banka Slovenije od blizu
Foto © Katarina Ličen

Banka Slovenije ostaja brez vodstva s polnimi pooblastili. Državni zbor namreč ni prižgal zelene luči Primožu Dolencu, ki ga je v imenovanje za prvega moža naše osrednje finančne ustanove predlagal predsednik republike Borut Pahor. Ta bo v kratkem objavil nov razpis. Po presoji kandidatur in po posvetovanjih s poslanskimi skupinami, ki jih namerava opraviti v drugi polovici tega meseca, želi novo ime čim prej sporočiti parlamentu.

Dolenc, ki po odhodu Boštjana Jazbeca z vrha Banke Slovenije od letošnjega maja opravlja funkcijo namestnika guvernerja, je na včerajšnjem tajnem glasovanju v državnem zboru dobil 30 glasov. Za imenovanje na čelo naše osrednje finančne ustanove bi potreboval podporo najmanj 46 poslancev. Takšna odločitev je bila bolj ali manj pričakovana, še posebej po predstavitvah stališč posameznih parlamentarnih strank. Dolenc med drugim ni prepričal niti največje koalicijske stranke LMŠ. Da ne more računati na njihove glasove, so med drugim sporočili v opozicijskih SDS in NSi. "Želimo, da se to zavrnitev razume kot odpiranje priložnosti za iskanje bolj optimalnega kandidata," je pojasnil Jožef Horvat iz NSi.

Da optimalnih kandidatov ni, je ocenil poslovnež Matej Kovač. "Mislim, da je to lakmusov papir za to koalicijo in za zrelost slovenske politične srenje." Prav to, da se koaliciji ni uspelo poenotiti pri imenu guvernerja Banke Slovenije, je po Kovačevem mnenju v tej zgodbi najbolj zaskrbljujoče. "To kaže, da tudi ostalih pomembnejših zadev, ki terjajo daljši rok priprav, prav tako ne bo sposobna urediti, pa naj bosta to pokojninska ali zdravstvena reforma. Konec koncev bo v Bruselj poslala takšen proračun, kot ga je podedovala od prejšnje vlade." Na to je spomnil tudi ekonomist dr. Matej Lahovnik. "Tudi to kaže, da ima očitno poporodne težave pri učinkovitosti," je dodal. Po besedah dr. Lahovnika je zelo pomembno, da začne aktualna vlada čim prej operativno delovati. "Dokler so gospodarske razmere kolikor toliko ugodne, nekako gre. Če pa bo prišlo do nove in celo večje krize, ko bo treba sprejemati tudi nepriljubljene ukrepe, bo lahko bistveno drugače." Tako dr. Lahovnik kot Kovač ob tem mirita, kot poudarjata, za zdaj ni razloga za kakšno večjo paniko.

Oba prav tako ne vidita posebne težave v tem, da naša osrednja finančna ustanova že pet mesecev nima vodstva s polnimi pooblastili in da bo tako še nekaj časa. "K sreči naša centralna banka ni nek dejavnik, odkar imamo evro," je pojasnil Kovač. Tudi dr. Lahovnik vidi prednost v tem, da smo del evrskega območja, a hkrati je opozoril na vlogo Banke Slovenije in njenega vodstva. "Banka Slovenije je odgovorna za stabilnost bančnega sistema. Prav tako je odgovorna za podeljevanje licenc tistim, ki lahko poslujejo v bankah, za dajanje soglasij v primeru potencialnih prevzemov slovenskih bank," je naštel dr. Lahovnik. Po njegovih besedah gre za pomembna vprašanja, zato upa, da bo novi guverner čim prej imenovan. Da dogajanje pri nas verjetno najbolj zanima tiste, ki so Sloveniji v preteklosti posojali denar, je prepričan Kovač. "Njim sporočamo, da je Slovenija ladja brez kapitana oziroma da ta ne drži krmila v roki," je bil kritičen v kratkem pogovoru za naš radio.

Ne spreglejte: