Ljubljana, nedelja, 09. december 2018, 22:36

V četrtek jasna usoda volitev v Kopru in Šmarjeških Toplicah

Uresničile so se napovedi. Odvetnik Borisa Popoviča Franci Matoz je na koprsko občinsko volilno komisijo oddal ugovor. Ugovori so vloženi tudi v Šmarjeških Toplicah.


Nahtigal o zmagovalcih in poražencih lokalnih volitev

Leve stranke so po lokalnih volitvah pričakovano prevzele pobudo v večjih krajih in mestnih občinah. Tako je SD slavil v Kranju, na Ptuju in v Slovenskih Konjicah, Maribor je pripadel SMC-ju z novincem Sašo Arsenovičem. Po drugi strani je SDS po absolutnih županskih sedežih tudi v drugem krogu na prvem mestu, saj je dobila 18 županov. Na drugi strani je NSi v pridobila dve občini – Žužemberk in Kamnik, ugotavlja sodelavec portala Domovina Martin Nahtigal.


Zore: Redovniško življenje niso počitnice, ampak trdo garanje, ki prinaša izpolnitev

Založba Družina je izdala knjigo Moč poklicanosti: Posvečeno življenje danes, ki je predstavljena kot intervju med papežem Frančiškom in klaretincem Fernandom Pradom. Je nekakšen papežev odgovor na krizo in z njo povezanimi vprašanji posvečenega življenja, ki jo Cerkev doživlja danes.


Juhant: Uro se prestavlja v družini

Potem ko je vlada izrazila načelno podporo ukinitvi premikanja ure, bo predlog te evropske direktive danes obravnaval še odbor za infrastrukturo, okolje in prostor. Medtem ko se bo treba odločiti o tem, kateri »čas« bi obveljal, specialni pedagog Marko Juhant opozarja, da je edina stvar, ki bi jo morali zamenjati, naš urnik.


V drugem krogu volitev izvolili še 56 županov

Volivci so včeraj izbirali župana še v 56 občinah, kjer v prvem krogu nihče od kandidatov ni dobil večine glasov. V nasprotju s prvim krogom pred dvema tednoma, ko je bila izvoljena velika večina dosedanjih županov, so volivci v drugem krogu nov mandat podelili le enajstim. Najbolj zanimiva tekma je potekala v Kopru in v Šmarjeških Toplicah. Pri obojih so zaradi izjemno tesnega izida šteli glasovi po pošti.


AVDIO: Sociolog Kušlan o usklajevanju družinskega in poklicnega življenja

V organizaciji Ekvilib Inštituta in Mreže za družbeno odgovornost Slovenije je bila pretekli teden na Dnevih družbene odgovornosti v Ljubljani okrogla miza Delo, družina in njun medsebojni vpliv. O tem smo se po razpravi pogovarjali s sociologom, filozofom in strokovnjakom na področju družbene odgovornosti v Sloveniji Alešem Kranjcem Kušlanom.


V Komnu spomin na Vinka Vodopivca

V Komnu so včeraj obeležil spomin na priljubljenega primorskega duhovnika in skladatelja Vinka Vodopivca, delujočega predvsem v Kromberku pri Gorici ob izteku 140-letnice njegovega rojstva.


Danes drugi krog

V dobri četrtini slovenskih občin, kjer v prvem krogu lokalnih volitev še niso izvolili novega župana, se volivci danes znova lahko odpravijo na volišča. Dobrih 612.000 volilnih upravičencev bo imelo v drugem krogu županskih volitev možnost izbirati med kandidatoma, ki sta bila 18. novembra najuspešnejša. V prvem krogu pa so že odločili o članih občinskih svetov.


Pregled domačih dogodkov od 23. novembra do 30. novembra 2018

Dogajanje v preteklih dneh je zaznamovala razprava v državnem zboru o dvigu minimalne plače in odgovornosti za prodajo NLB po tako nizki ceni. Vlada je na mesto načelnice Generalštaba Slovenske vojske imenovala Alenko Erménc. Na Radiu Ognjišče smo vstopili v petindvajseto leto delovanja, v Tednu Karitas pa je potekal tradicionalni Klic dobrote.


Slovenska in mednarodna Karitas zelo dejavni v boju proti aidsu

Obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu, ki ga simbolizira rdeča pentlja. Letos so v ospredju prizadevanja za zgodnejše odkrivanje okužb s HIV, saj lahko to prispeva k boljšim izidom zdravljenja in omejuje prenos okužbe naprej. Po Sloveniji so ves teden potekala brezplačna in anonimna testiranja ter različne aktivnosti za ozaveščanje. Do leta 2030 bo zaradi aidsa umrlo okoli 360.000 mladoletnikov, če svet ne bo okrepil prizadevanj za preprečevanje okužb z virusom hiv, ob tem dnevu svari Unicef. Številke kažejo, da je svet zašel s poti, ki vodi do zastavljenega cilja, to je do leta 2030 izničiti aids med otroki. Veliko dela na tem področju opravijo misijonarji preko Karitas.


Novejše novice | Starejše novice