Ljubljana, nedelja, 26. maj 2019, 11:12

Dr. Zupančič: Če bo p. dr. Strehovec obsojen, bo to sramota za naš pravni sistem

P. dr. Tadej Strehovec
Foto © ARO

Na ljubljanskem okrajnem sodišču bo jutri na dnevnem redu prva od šestih obravnav, ki se bodo v kazenskem postopku proti p. dr. Tadeju Strehovcu zvrstile do 16. novembra. Obtožnica generalnega tajnika Slovenske škofovske konference bremeni javnega spodbujanja in razpihovanja sovraštva in nestrpnosti. Spletni portal 24kul, ki sodi pod Zavod za družino in kulturo življenja, katerega direktor in lastnik je p. dr. Strehovec, je namreč pred dobrima dvema letoma in pol pod psevdonimom objavil kritični članek na račun poimensko znanega kroga ljudi, ki so želeli preprečiti javno molitev za nerojene otroke pred ljubljansko porodnišnico. Članek naj bi užalil zagovornike in promotorje splava. A tožniki so sprožili številne kritike. Organizirali so se podporniki p. dr. Strehovca, ki bodo pred vsako obravnavo pripravili shod, s katerim bodo opozarjali na njegovo krivično preganjanje. Svoja prizadevanja bodo okrepili z molitvijo.

P. dr. Strehovcu so v bran stopile različne organizacije, slišati je nemalo ocen, da gre za montiran proces. Temu pritrjujejo tudi strokovnjaki. Da je obtožnica neutemeljena, protizakonita in protiustavna, je v neodvisnem pravnem mnenju med drugim opozoril naš nekdanji ustavni sodnik in nekdanji sodnik Evropskega sodišča za človekove pravice dr. Boštjan M. Zupančič. V memorandumu je zapisal, da okrajni državni tožilec Marko Godec, ki jo je vložil, ni navedel zahtevanih znakov kaznivega dejanja po 297. členu kazenskega zakonika, na katerega se je oprl. "V tej zadevi so v predobravnavnem postopku zbrali vrsto izjav gospa, ki so se čutile prizadete. A to je pravno popolnoma irelevantno. Tu namreč ne gre za razžalitev po kazenskem zakonu, kjer bi se posamezne osebe lahko čutile razžaljene. Gre za povsem drugo kaznivo dejanje, pri katerem je, tudi če bi bili izpolnjeni vsi ostali pogoji, potrebno tudi ogrožanje javnega reda in miru. Tega v konkretni zadevi ni bilo." Dr. Zupančič je ob tem spomnil na navodilo vrhovnega državnega tožilstva. "To mnenje vrhovnega državnega tožilstva se naslanja na judikaturo Evropskega sodišča za človekove pravice. Tam je popolnoma jasno, da svobode govora in izražanja ni mogoče omejiti, če ne gre za ogrožanje javnega reda in miru." Ker Godec tega ni upošteval, bi morala zgodbo končati okrajna sodnica Polona Kukovec. "Ona bi morala a priori takšno zadevo zavreči, saj ni elementov kaznivega dejanja in je obtožba nemogoča," je bil v pogovoru za naš radio jasen dr. Zupančič.

Obstaja nevarnost, tako dr. Zupančič, da bo p. dr. Strehovec kljub vsemu obsojen. "Če se bo to zgodilo, bo to pomenilo sramoto za slovenski pravni sistem."

Kaj je po mnenju dr. Zupančiča v ozadju zgodbe? "Očitno, da sta abortivni lobi, kot ga lahko povsem nekaznovano imenujemo, in feministični lobi tako močna, da izvajata določen pritisk na pravosodje. To je, kakršno je. Slovensko pravosodje je v 95 odstotkih feminizirano. Očitno je v tem kontekstu v njem dovolj feministk v slabšalnem pomenu besede, da se takšna absurdna prijava sploh lahko prime," meni dr. Zupančič.

Omenimo še, da po prvi javni shod, ki želi opozoriti na krivično preganjanje p. dr. Strehovca, ki se zavzema za človekove pravice vseh, tudi nerojenih otrok, in za kristjane, da lahko javno molijo po svojih namenih, jutri. Začel se bo ob 9. uri na Prešernovem trgu v prestolnici. Pred prvo obravnavo na ljubljanskem okrajnem sodišču bo p. dr. Strehovec tudi sam nagovoril zbrane. S svojo prisotnostjo in besedami ga bosta podprla nadškof dr. Anton Stres in David Tasić. Koordinacija "Mi ne sodimo, mi pomagamo" je povabila še k svetim mašam in nočnim adoracijam sedem sobot zapored. V kapeli na Viču v glavnem mestu se bodo verniki prvič zbrali ta konec tedna. Tudi s češčenjem pred Najsvetejšim bodo prosili za pravičen in pozitiven razplet.

Ne spreglejte: