Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Srečanje razvezanih pri sv. Jožefu (foto: splet)
Srečanje razvezanih pri sv. Jožefu

Razvezani - del telesa Cerkve

Slovenija | 13.10.2018, 14:50 Marjana Debevec

Pri sv. Jožefu v Ljubljani poteka 2. vseslovensko srečanje ločenih z naslovom: Nisem se poročil-a, da bi se ločil-a. Sveto mašo je dopoldne daroval nadškof Marjan Turnšek, nato pa je zbrane tudi nagovoril. Pogovoru po skupinah je sledilo kosilo in nato okrogla miza na temo Kdaj je ločitev neizbežna.

Udeleženci so se dotaknili različnih vzrokov za ločitev, opozorili pa so tudi na nujnost spremljanja ločenih v Cerkvi in vključevanja v skupine. »Da ne bi nihče ostal sam izključen, ali pa izobčen iz Cerkve, ker to ne drži. Lani je bilo veliko solza ravno zaradi tega, ker so ljudje mislili, da jih je Cerkev izobčila, izločila, in so potem na srečanju dobili potrditev, da temu ni tako«, je povedala članica skupnosti Srce Karmen Kristan.

Današnje srečanje je tako priložnost za povezovanje med razvezanimi, v Sloveniji pa deluje tudi več skupin zanje. »Imamo interes, da bi se še drugje postavile te skupine, ker je to res močna opora, ko si lahko delimo svojo osebno izkušnjo v varnem prostoru, z ljudmi, ki vedo za kaj gre, kjer človek lahko izjoka in pusti, da mu Bog spregovori tudi preko drugih ljudi.« V trenutkih ločitve namreč še bolj kot strokovni nasveti pomagajo izkušnje ljudi, ki so to trpljenje prestali, pravi Kristanova.

»Vedno je dobro, da v teh postopkih ločitve, ali so še zelo sveži in živi, ali pa je tudi mogoče že nekaj let od tega, da dobimo prave odgovore, da v skupnosti dobimo oporo, da nismo sami v tem procesu, ampak da so te bolečine in te rane zares tudi ozdravljene«, pa dodaja Luka Mavrič iz medškofijskega odbora za družino.

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...