Ljubljana, ponedeljek, 24. junij 2019, 19:37

Pomladimo gozdove

Kočevski gozdovi
Foto © Občina Kočevje

Družba Slovenski državni gozdovi skupaj s partnerji v soboto pripravlja akcijo »Pomladimo gozdove«. Z njo želi obnoviti del gozdov, poškodovanih v lanskem vetrolomu, in širiti zavest o pomenu gozdov za človeka.

Akcija Pomladimo gozdove se bo začela v soboto, 13. oktobra, ob 9. uri in bo v dogovoru z Zavodom za gozdove potekala na različnih območjih države. Na Kočevskem bodo posadili 3100 dreves, na Pohorju pa na sajenje čaka 3200 sadik. Na Ravniku pri Logatcu jih bodo posadili 1500, na Trnovem in v Podkraju pa skupaj 2100.

»Za vsako od lokacij smo na spletni strani objavili zbirno mesto in dostop do njega. Ocenjujemo, da bo pogozdovanje trajalo od tri do štiri ure,« je na nedavni novinarski konferenci pojasnil direktor družbe Slovenski državni gozdovi Zlatko Ficko. Dodaja, da so akcijo pripravili zaradi lanskega vetroloma, ki je v decembru poškodoval približno 1,5 milijona kubičnih metrov državnih in ravno toliko zasebnih gozdov.

Večino porušenega drevja v državnih gozdovih je družba že odstranila, zato zdaj sledi zasaditev novih dreves, del katerih bo posajen v sklopu sobotne akcije. O napredku pri sanaciji po vetrolomu pa je direktor Zavoda za gozdove Damjan Oražem povedal: »V evropskem merilu je uspeh sanacije zelo dober in naslednji teden gremo ta primer dobre prakse, enako, kot smo naredili spomladi na Češkem, na povabilo nemške vlade predstaviti približno tridesetim državam v Freiburg.«

Med udeleženci akcije pogozdovanja bodo skavti, taborniki, dijaki in drugi prostovoljci. Za sajenje je dovolj le lopata, morda še rokavice in vrečka za prenos sadik. V primeru močnejšega dežja bo akcija preložena za teden dni.

Ne spreglejte:


Vsak dan lahko prejmete radijski bilten! Vabljeni!