Ljubljana, ponedeljek, 22. julij 2019, 11:48

Dr. Žiga Turk: politika postaja nehvaležen poklic

dr. Žiga Turk
Foto © casnik.si

Dr. Žiga Turk v Sloveniji pogreša profesionalne politike, take z dolgim stažem, saj se ti vsaka štiri leta preskusijo na volitvah in, če so dobro delali, so nagrajeni, če pa ne, pa kaznovani. Politiki, kakršni so Janez Janša, Karl Erjavec, Alenka Bratušek, Dejan Židan imajo ´kožo´ v igri, nimajo neke vzporedne kariere, meni dr. Turk. »Od takih politikov ljudje lahko pričakujejo več kot od nekih outsiderjev,« katerih kariera ni odvisna od njihovega uspeha na politični sceni. Strinja se, da je politika nehvaležen poklic, saj se mnogokrat poskuša diskreditirati ljudi, ki se ukvarjajo z njo.

Tako smo danes priče pojavu patologizacije, kriminalizacije, nazadnje eliminacije. »Ta recept je v javni diskusiji vedno bolj prisoten. Ideje razglasiš za patološke, ljudi sodno preganjaš, na koncu jih izločiš iz javnega prostora.« O tem je dr. Turk pisal v kolumni za Siol.net, v pogovoru za oddajo Spoznanje več, predsodek manj pa navedel denimo primer dr. Tadeja Strehovca. »Pojavljajo se neki tabuji, v zvezi s katerimi se v javnosti ne bi več govorilo, ne bi smelo biti dopustno, da imaš drugačno mnenje od večinskega. Splav je pravica, ki je zapisana v ustavi, to pa ne pomeni, da se ne bi smel nekdo zavzemati za to, da bi si čim manj žensk želelo narediti splav.« Žiga Turk se čudi, kako se ljudje, ki podpirajo splav in jih Strehovec navede v članku, čutijo prizadeti, saj vendar se jim splav ne zdi sporen. »Potem si lahko celo ponosen, če te nekdo navede kot podpornika splava, če to zares si.« Debata o tem bi morala biti vljudna, ampak čuti se prizadevanja, da se jo želi utišati. »To je slabo, dobesedno mračnjaško. … Še posebej takrat, ko odpiraš teme, ki so občutljive, je treba še posebej uglajeno o tem pisati, da ostane diskusija o stvari, ne o ljudeh.«

V nadaljevanju pogovora smo se dotaknili tudi nekaterih aktualnih notranjepolitičnih tem, kot je vztrajanje pri imenovanju Damirja Črnčeca za člana premierovega kabineta, stališča Dejana Židana, izražena na sobotnem kongresu stranke SD, pa tudi izstopa Borisa Koprivnikarja iz stranke SMC.

 

Ne spreglejte: